14.01.2019 17:00

Старата столица с инвестиционна програма за над 28 милиона лева

За над 28 милиона лева е инвестиционната програма на Община Велико Търново за 2019 година. Планът предвижда строителство на нова детска градина и завършване на корпуса на ДГ „Здравец“, изграждане на нови улици в кварталите и основна реконструкция на редица отсечки, продължаване на подобряването на условията в училищата и детските градини, строителство на тренировъчен футболен терен и др. Сред акцентите е и поставянето на подземни контейнери за битова смет, като първите ще са в Стария град.
Вече е в ход изработването на нов генерален план за организация на движението. Заделени са средства и за отсечката покрай Скалния венец, която ще е изцяло нова.
Увеличават се средствата и за населените места, като парите за инфраструктура, извън програма „Местни инициативи“ и издръжката, ще бъдат над 400 000 лева.
Общо 10 европейски проекта на обща стойност от близо 30 милиона лева ще бъдат изпълнявани през настоящата година. Предстои финализиране на мащабните подобрения по градската среда в Старо Търново и кв. „Чолаковци“, завършване на модернизацията на три училища и три детски градини. През втората половина на 2019 година ще започне рехабилитация на над 10 улици в кварталите „Света гора“, „Асенов“ и Стария град, включително улица „Опълченска“, а също и входовете на града от север /Русе/ и изток /Варна/.
В процес на разработка и одобрение са още десет европейски проекта за над 40 милиона лева. Сред тях са „Интегриран градски транспорт“, създаване на атрактивна зона за конгресен туризъм на територията на Старото военно училище, която ще постави началото на изграждането на новия градски център на Велико Търново. Проектирано е разширяване на Мултимедийния посетителски център и реконструкция на Музей „Възраждане и учредително събрание“.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.