30.11.2018 11:00

Кметът Даниел Панов разпореди всички части към свалената тролейбусна мрежа да бъдат премахнати до края на декември

През декември продължава демонтажът на частите от надземната инфраструктура на свалената тролейбусната мрежа във Велико Търново, които все още не са премахнати. Това разпореди кметът на старопрестолния град Даниел Панов. Дейностите са възложени на фирма „Етра Ел”, а Панов е изискал до края на следващия месец те да са приключили.
„В противен случай на фирмата ще бъдат наложени санкции и процедурата ще бъде прекратена”, категоричен бе Панов по време на ноемврийската сесия на Общинския съвет.
Към днешна дата са демонтирани 472 конзоли, 17 стрелки и 22 обтяжки, като това прави 60% от всички елементи. Премахнати са всички конзоли по улица „Сан Стефано” до кръговото кръстовище при „Елмот” и протежението към кв. „Чолаковци”, по улиците „Арх. Георги Козаров” и „Оборище”. На останалите места дейностите са били възпрепятствани от паркирани автомобили, чиито собственици не са ги преместили, въпреки поставените предупредителни съобщения. „Затова съм разпоредил общинското дружество „Организация на движението, паркинги и гаражи” да премества принудително онези автомобили, чиито водачи не са изпълнили указанията и пречат на работата на специалистите“, допълни кметът.
През 1997 година ползването и стопанисването на цялата тролейбусна инфраструктура е отдадено на частна фирма, която става собственик на тролеите. През 2010 година Община Велико Търново си връща стопанисването. Завареното лошо състояние на амортизираната тролейбусна инфраструктура и кражбите правят възстановяването й неоправдано висок разход, предвид развитието на технологиите и навлизането на електрически автобуси с автономно движение. Затова през 2014 година е взето решение за бракуването на мрежата, а Общинският съвет разрешава демонтажа й.
Екологичният транспорт във Велико Търново ще бъде възстановен с проект за интегриран градски транспорт, който ще бъде финансиран по оперативна програма „Региони в растеж” 2014 – 2020. Една от мерките е внедряването на електрически автобуси в системата на обществените превози.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.