30.08.2018 09:00

110 години Независимост – историческа възстановка и пътуване с ретро влак „Корона експрес“

На 23 септември 2018 г., (неделя), по случай 110-годишнината от обявяването на независимостта на България, община Велико Търново, Регионален исторически музей и "БДЖ - Пътнически превози" ЕООД организират историческа възстановка „Посрещане на Княз Фердинанд I  в Търново и обявяване Независимостта на България“ и атракционно пътуване с „Корона експрес“ - ретро влак с парен локомотив.
Събитието е част от националните чествания на 110 години от обявяването на Независимостта под патронажа на Министър-председателя на Република България Бойко Борисов и е включено в Националния календар на Европейската година на културното наследство 2018 на Министерство н културата.
Атракционното пътуване на ретро влака с парен локомотив, в който е включен и личният вагон-салон на цар Борис III от „Корона експрес”, ще започне в 11:50 часа. на 23 септември по маршрут гара Горна Оряховица – гара Трявна и обратно.
В 12,00 часа на гара Трапезица във Велико Търново ще бъде представена историческа възстановка на пристигането на княз Фердинанд I, министър-председателя Александър  Малинов и официалните лица, посрещането им от кмета и търновското гражданство и прочитане на Манифеста за обявяване на независимостта на България и обявяването на княз Фердинанд за български цар.  
Както знаем от историята, на 22 септември 1908 г. князът и правителството пристигат с царския влак от Русе през гара Две могили в Търново, като манифеста за обявяване на независимостта на България е написан на ръка в самия влак.
Историческите събития ще бъдат пресъздадени от актьори на Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“ – Велико Търново и членове на клуб „Традиция“.
След края на възстановката, в 12:55 часа, ,“Корона експрес“ ще продължи пътуването си по маршрут гара Велико Търново, гара Дебелец, гара Дряново, спирка Бачо Киро (Дряновски манастир) и Трявна След едночасов престой в Трявна, влакът отпътува обратно по същия маршрут до гара Горна Оряховица.
Възстановката на гара Трапезица е с вход свободен за всички граждани и гости на старата столица.
Билети за пътуването на ретро-влака са в продажба от 29 август 2018 г. в жп бюрата и жп гарите в София, Горна Оряховица, Велико Търново, Дряново, Трявна, Русе, Варна и Пловдив.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.