27.06.2018 10:30

„Сцена на вековете“ 2018 започва с балета „Ромео и Жулиета“

С танцовия спектакъл „Ромео и Жулиета“ на балет „Арабеск“  ще бъде официално открит открит III Летен сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете“ на крепостта Царевец във Велико Търново. Трупата се завръща на фестивалната сцена в болярския град след 8-годишно отсъствие на 7 юли в 21,00 часа.

Трагичната история за съдбата на двамата влюбени от Верона, гениално пресъздадена преди 420 години в шедьовъра на Уилям Шекспир, ще оживее с музиката на Сергей Прокофиев.

Авторският екип на балет „Арабеск“, начело с хореoграфа Боряна Сечанова, създава един модерен прочит на произведението, преоткривайки. Шекспировите представи за времето и пространството, за истината, познанието, любовта, мястото на човека в мирозданието.

Ролите на Ромео и Жулиета са поверени на най-младите артисти на балет „Арабеск“ – Виктория Петрова и Филип Миланов, в образите на дойката и брат Лоренцо им партнират водещите солисти на трупата Даниела Иванова и Асен Наков, които по режисьорския замисъл на хореографа са в дъното на трагичната развръзка.

Сценограф на спектакъла е Иван Токаджиев, а костюмите са дело на Николина Костова – Богданова.

Още 7 спектакъла на Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“ - Велико Търново и оперите от Бургас, Варна и Русе ще бъдат представени на основната сцена на фестивала „Сцена на вековете“ на крепостта Царевец. Това са оперите „ Мадам Бътерфлай“ (14 юли), „Луд Гидия“ (3 август), „Джоконда“ (11 август) и Аида“ (18 август) и мюзикълите  „Зоро“ (21 юли), „Криворазбрана цивилизация“ (27 юли) и  „Човекът от Ла Манча“ (5 септември).

След всяко представление като подарък за зрителите ще бъде излъчвано аудио-визуалното шоу "Царевград Търнов-звук и светлина".

Фестивалът има и съпътстващи събития в Летния театър на Велико Търново, където ще са концертите  „Класика§ Джаз с Хилда Казасян“. (6 юли), „Опасен чар“ (17 юли) и „Обичайните заподозрени“  (24 август).

„Сцена на вековете“ 2018 се провежда под патронажа на министъра на културата г-н Боил Банов.  Домакин на престижното събитие е община Велико Търново, тазгодишното издание е носител на престижния лейбъл „Европа на фестивалите, фестивалите на Европа“ 2018-2019.

Билети за спектаклите се предлагат в мрежата на www.eventim.bg и Туристически информационен център на ул. „Христо Ботев“ № 5 във Велико Търново.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.