28.06.2018 16:00

Почистват коритото на Янтра край храма „Свети Четиридесет мъченици“ след спиране на валежите

Коритото и бреговата на ивица на река Янтра, в участъка й от храма „Свети Четиридесет мъченици“ до металния железопътен мост на изхода на Велико Търново, ще бъдат почистени. Дейността по повишаване на проводимостта на реката и по премахване на изкуствените острови ще стартира след спиране на валежите и след стабилизиране на времето. Средствата са осигурени по проект, подаден към Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане.
Добрата новина стана бе съобщена след среща между кмета на Велико Търново Даниел Панов, директора на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ гл. комисар Николай Николов, областния управител проф. Любомира Попова и директора на регионалната пожарникарска служба в Старата столица комисар Красимир Кръстев. По време на разговорите бяха обсъдени въпроси, свързани с проблемни участъци по теченията на реките Янтра, Белица и др., пресичащи територията на старопрестолния град, общината, а и областта.
През миналата година бе проектирано укрепването и прочистването на над 5 километра от бреговата ивица на р. Янтра в урбанизираната територия на Велико Търново. По инициатива на Даниел Панов, с помощта на специализирана техника коритото бе обект на геодезическо заснемане, проучване на хидрологията и хидроложките модели на реката, както и на инженерната геология. Дейностите обхванаха четири критични участъка в рамките на града, един от които е и този край храма „Свети Четиридесет мъченици“. Още тогава бе проектирано следното: почистване на наносите и островите от тиня, пясък, баластра и земни маси, които се намират в речното легло и на дъното; премахване на храстовидната растителност; укрепване на бреговете. Проучването и проектирането обхванаха и 420 метра от десния бряг на р. Белица.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.