25.06.2018 17:00

Представят в Лапидариума книгата на д-р Иван Църов за акведуктите по българските земи

На 27 юни 2018 г.(,сряда) от 1730 ч. в Лапидариума на Археологическия музей във Велико Търново ще бъде представена монографията на д-р Иван Църов "Акведуктите по българските земи II-IV век".
Книгата е финалът на двадесет години изследвания на Западният акведукт на римският и ранновизантийски град Никополис ад Иструм, проведени от автора – археологически, архитектурни, хидравлични и интердисциплинарни. Тя е разказ за необходимостта и начините на снабдяването с вода на градовете в Римската империя във времето на нейния просперитет, за строителството и експлоатацията на акведукти. Събрана и критично обобщена е разпръснатата в различни публикации информация за водното снабдяване на 19 градове и легионерски лагери в границите на днешна България.
Приложенията включват преводи на трактатите на Витрувий „За архитектурата” и Фронтин „За водоснабдяването на град Рим”, речник, каталог, показалци.
Изданието е на български и английски език и съдържа 216 илюстрации (фотографии и графики).
Монографията "Акведуктите по българските земи II-IV век". ще бъде официално представена от доц. Павлина Владкова, археолог в Регионален исторически музей-Велико Търново.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.