11.06.2018 09:00

1,4 милиарда лева повече се очаква да получи България в следващия програмен период

Даниел Панов участва в първото публично обсъждане на новата финансова рамка

С около 1,4 милиарда лева повече се очаква да бъдат средствата за България през следващия програмен период – 2021-2027 година, по линия на кохезионната политика и европейските фондове. Първото за Европа публично обсъждане на новата многогодишна финансова рамка се проведе в София, в рамките на конференцията "Перспективи за конвергенция и устойчиви региони след 2020 г.”, а кметът на Велико Търново и председател на Националното сдружение на общините Даниел Панов участва в престижния форум.
Предложената от Европейската комисия финансова рамка за кохезия за България, която е за периода 2021-2027, достига 10 милиарда евро – с 8% повече спрямо настоящия програмен период.
Събитието бе част от календара на българското европредседателство и бе уважено от премиера Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев, министъра на европредседателството Лиляна Павлова, регионалния министър Николай Нанков, кмета на Столична община Йорданка Фандъкова, високопоставени гости от ЕК, Комитета на регионите, Европейския парламент и др.
Премиерът Бойко Борисов заяви, че над 20 милиарда лева са инвестирани в България по програмите от кохезионната политика на ЕС и подчерта важността й за свързаността на Европа. Премиерът отличи Националното сдружение на общините като много добър партньор.
Кохезионната политика и новият бюджет на Европейския съюз бяха основна тема и на конференцията на Комитета на регионите и Националното сдружение на общините – също събитие на високо ниво, част от календара на българското европредседателство. Даниел Панов и ръководството на НСОРБ обсъдиха важните за страната ни въпроси, свързани с кохезията, заедно с президента на Комитета на регионите Карл-Хайнц Ламберц.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.