11.05.2018 14:00

Великотърновският университет „Св. Св. Кирил и Методий“ отбеляза своя патронен празник

Великотърновският университет „Св. Св. Кирил и Методий“ отбеляза своя патронен празник. В деня, в който Българската православна църква почита светите братя равноапостоли и просветители, висшето учебно заведение чества и 55-годишнина си. Сред гостите на тържеството бяха заместник-кметът на Старата столица Снежана Данева-Иванова и председателят на Общинския съвет Венцислав Спирдонов.
„Великотърновският университет е много повече от образователна институция. Висшето учебно заведение има основна роля за това Велико Търново да бъде град, изпълнен с живот и млади хора, с позитивна енергия. Горд наследник на Търновската книжовна школа, ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ има много голям принос за облика на Старата столица като център на просветата, културата и духовността, на туризма и иновациите“, гласи поздравителният адрес, изпратен от кмета на старопрестолния град Даниел Панов.
Празникът започна с шествие с иконата на светите братя Кирил и Методий, а слово произнесе ректорът проф. Христо Бонджолов. Историкът проф. Пламен Павлов бе удостоен с Почетен знак на Ректора на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Високото отличие на проф. Павлов, който е и почетен гражданин на Старата столица, му бе връчено за ценните научни открития и инициативи, насочени към утвърждаване на единството на българската нация и на връзките на България с нейните общности извън границите й, за неговия принос и заслуги за издигане и укрепване на авторитета на Великотърновския университет. Специално за празника бяха пристигнали и внуците на основателя и пръв ректор на Търновската Алма-матер проф. Александър Бурмов – Десислава и Александър Бурмови.

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.