09.05.2018 12:30

Велико Търново отбелязва Деня на Европа

Велико Търново отбелязва Деня на Европа – 9 май. По традиция програмата започна с шествие със знамената на всички държави, членуващи в Европейския съюз. Стотици деца и ученици създадоха празнично настроение по главната улица „Васил Левски“ и достигнаха до сградата на общината, пред която последва ритуал по издигане на знамената на България, ЕС и Старата столица.
В словото си заместник-кметът проф. Георги Камарашев посочи, че вече 21 години Велико Търново празнува Деня на Европа, а във фокуса на събитието са децата и младите хора. „Днес, когато страната ни е пълноправен член на Европейския съюз, от най-ранна възраст великотърновци могат да пътуват и да опознават културата и традициите както на България, така и на другите европейски държави. Така, още от малки, те могат да се уверят в правотата на думите на историците: „България – люлка на европейската цивилизация“. Европейският път на развитие е естественият, по който нашата държава върви още от времето на хан Тервел, на покръстителя св. княз Борис I Михаил и цар Симеон Велики, на сланите Петър, Асен, Калоян, Иван Асен II. Българският народ има своето доказано място в Европа и своята доказана роля в развитието на европейската цивилизация“, каза проф. Георги Камарашев.
Заместник-кметът подчерта, че пред България няма друг път, освен европейският и това е единственият начин тя да бъде силен фактор на Стария континент, да бъде лидер на Балканите, както се случва по време на европредседателството. „Нека продължим да отстояваме ценностите, на базата на които е създаден Европейският съюз – мир, хуманизъм, спазване на човешките права, равенство, свобода. Нека бъдем единни и да не се поддаваме на внушения, да работим за по-доброто бъдеще на децата на Велико Търново“, завърши проф. Камарашев.
По време на празничната програма децата рецитираха стихове и танцуваха, а приветствие отправи Яница Стойкова- най-младият преводач от немски език на Европейския съюз и ученичка в ХІІ клас на ПЕГ „Проф. д-р Асен Златаров”. За всички малчугани бяха организирани забавни игри и състезания в парк „Марно поле“.
Сред официалните гости бяха още областният управител проф. Любомира Попова, заместник-кметът Снежана Данева-Иванова, председателят на Общинския съвет Венцислав Спирдонов, ректорът на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ проф. Христо Бонджолов, Теодора Калейнска от Европейския информационен център и др.
Отбелязването на 9 май продължава с празничен класически концерт в Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“. Музикалното събитие започва в 19,00 ч. и е със свободен вход. На сцената ще прозвучат произведения на Жул Леви, Имре Калман, Йохан Щраус, Франц Лехар и други. В 21,00 ч. ще бъде излъчен аудио-визуалният спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“.

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.