05.04.2018 12:45

2700 яйца и парчета козунак подаряват на великотърновци в нощта на Възкресение

2700 яйца и парчета козунак ще бъдат подарени на великотърновци, избрали да посрещнат нощта на Възкресение Христово в крепостта Царевец. На Велики Четвъртък в катедралния храм „Рождество на Света Богородица“ в Старата столица бе отслужена Света литургия, след която отец Асен освети боядисаните яйца. Кметът Даниел Панов уважи богослужението и покани жители и гостите на Велико Търново да посетят Царевец за настъпването на най-светлия християнски празник.
Портите на крепостта ще бъдат отворени в 22,30 ч. вечерта на Велика Събота /7 април/. В 23,30 ч. започва Пасхалното богослужение, което ще бъде отслужено в Патриаршеския храм – музей „Възнесение Господне“. Точно в полунощ звън на всички църковни камбани ще възвести настъпването на Възкресение Христово. От Патриаршията ще бъде изнесен Благодатният огън, след което започва литийно шествие. То ще продължи до катедралата „Рождество на Света Богородица“ и ще бъде водено от кмета на Старата столица Даниел Панов и великотърновския митрополит Григорий. Шествието ще стане още по-атрактивно и благодарение на доброволци, които ще носят 150 светещи факли. В 1,00 ч. след полунощ започва Света литургия по случай Христовото възкресение. Тя ще бъде отслужена в катедралния храм „Рождество на Света Богородица“.
Със съдействието на Даниел Панов яйцата и козунаците са осигурени от фирмите „Консорциум Агробизнес“ АД, „Метро Кеш Енд Кери България“ ЕООД и „ЦБА Асет Мениджмънт“. Те ще бъдат подарявани в 00,40 ч. във великденската нощ на площад „Цар Асен I”.
Богослужението по случай Второ възкресение ще бъде в новия храм „Възкресение Христово” и ще започне в 11,00 ч. навръх Великден. В 21,00 ч. в празничната вечер ще бъде излъчен аудиовизуалният спектакъл „Царевград Търнов – Звук и светлина”. Прожекцията може да бъде наблюдавана от площад „Цар Асен I”.
Живеещите в домовете за възрастни хора „Венета Ботева” и в с. Балван, заедно с младежите от Кризисния център в селото и децата в Центъра за настаняване от семеен тип /В. Търново/ също ще бъдат зарадвани с осветени великденски яйца и козунаци.

 

 
© 2021 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.