30.11.2012 14:27

Жителите на село Присово се срещнаха с Кметът на Община Велико Търново

  Кметицата на село Присово  г-жа Малина Попова направи отчет на изпълнение на бюджета от 54 306 лв. От тях 13 000лв. са отделени за осветление и в това отношение селото няма никакви проблеми. 9 000 лв. са отделени за чистота,  11 000 лв. - за ремонт на пътища, запълнени са дупките на най - невралгичните места, недостатъчно, но според възможностите в този момент. Проблемна улица в селото е наслана с фрезован асфалт. След инцидент в кметството, в следствие на пожар, е направен спешен ремонт.

  Извън бюджета, Присово е заложило  направа на санитарни възли за читалището, младежкия и пенсионерски клуб с 3 500 лв. С 6 000 лв., по „Местни инициативи”, е осъществен ремонт на тротоарни пространства, подменена е изцяло пътеката към пенсионерският клуб. Жителите са доволни, че след 8 годишна одисея с финансиране от фонд  „Бедствия и аварии” , е напълно  решен проблема с почистването на дерето, на стойност от 470 000 лв.

  Направена е нова автобусна спирка в центъра на селото. Направено е отводняване в участък от селото. Ремонтирана е детската площадка и е монтирана ударопоглъщаща настилка..Довършен е ремонта на Младежкият клуб.

Предстоящи приоритети за 2013 г. са ремонт на пътища, които ще бъдат извършвани стъпка по стъпка. Беше направена констатация, че пътищата са поразени от тежките камиони, строителство и дърводобив. Поставен бе въпрос за проблеми със сградата на детската градина – покрива в източната страна, дограмата и парното са с проблемни. Необходим е цялостен ремонт. Към момента 17-18 деца посещават градината. От страна на кметицата и жителите на селото бе изразена благодарност към служителите на полицията.

Кметът на община Велико Търново г-н Даниел Панов заяви, че е удовлетворен от отчета, от цялостната практика и визия за управлението на село Присово. Той заяви, че е запознат с проблема, който предизвиква преминаването на тежките товарни камиони и  обяви, че има съвместна акция с полицията и вече се работи по решаването на този проблем.

След сигнал на жители е предизвикана проверка на РДНСК за нарушения при изграждане и функциониране на птицеферма в района на селото. Кметът заяви, че след приключване на срещата ще разгледа лично какво е състоянието на сградата на детската градина и ще реши какво може да се направи за нея.

На въпрос за състоянието и бъдещето на сградата на училището Кметът на Общината заяви, че в момента се работи по изготвяне на проект, който ще позволи сградата да се превърне в депо за произведения на изкуството на художествени галерии.

За средства по църковният ремонт може да се кандидатства пред дирекция по вероизповеданията. Има възможност да се изгради фитнес площадка на открито, но трябва да се види какъв трябва да е профила на съоръженията и на цялата площадка.

На въпрос за снегопочистването Кметът заяви, че има изготвен график и организация и е убеден, че няма да има проблеми. На въпрос дали могат да се поставят изпъкнали изкуствени неравности, г-н Панов и представители на полицията заявиха, че ще бъде проучен въпроса дали могат да се поставят съоръжения за ограничаване на скоростта.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.