24.02.2018 14:00

Тодоровден събра стотици почитатели на конния спорт в Арбанаси

Стотици почитатели на конния спорт и на конете от цяла България се събраха в архитектурния резерват Арбанаси, където за 28-и пореден път бе отбелязан традиционният български празник Тодоровден. Селото отново бе домакин на конкурса за най-гиздав кон, в който се включиха 28 участници. Сред гостите на конкурса бяха кметът на Велико Търново Даниел Панов и заместник-министърът на младежта и спорта Ваня Колева.
Жребецът Валеско с ездач Любомир Янков спечели надпреварата, а наградата му бе връчена от Ваня Колева. На втора позиция се класира Елена Николова с породистата кобила Лачита, наградена от кмета на Велико Търново и председател на Националното сдружение на общините в България Даниел Панов. Присъдени бяха две трети места – на кобилата Айсгърл с ездач Христина Серафимова и на коня Криско на Йоана Тодорова. Всички участници получиха награди и от кмета на с. Арбанаси Тошо Кръстев.
Даниел Панов приветства всички гости, които не се уплашиха от лошото време и уважиха традиционния празник. „Доброто отношение и любовта към конете са част от нашата българска идентичност още от времето на Първото българско царство. Благодаря на всички, които съхраняват и популяризират нашите традиции и обичаи. Благодаря на треньора и основател на клуба по конен спорт „Калоян – 92” Михаил Костов, както и на всички състезатели – за многобройните успехи и големия принос за спортната слава на Велико Търново и Арбанаси“, каза Даниел Панов, след което поздрави и всички именици. Приветствени думи отправи също заместник-министър Ваня Колева.
Празникът продължи с атрактивни демонстрации на конната база край селото, където ездачите показаха професионалните си умения по различни спортни дисциплини, свързани с ездата.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.