22.02.2018 17:00

Пра-правнукът на смелия журналист Макгахан хареса Велико Търново за бъдещ дом

Пра-правнукът на смелия американски журналист Джанюариъс Макгахан хареса Велико Търново за свой бъдещ дом. При посещението си в Старата столица през миналата година Фредерик Лукас Макгахан останал силно впечатлен от красотата на старопрестолния град, културно-историческото богатство, съвременния живот и развитие, както и от българската природа.
По-рано днес кметът на Велико Търново Даниел Панов се срещна с председателя на фондация „Ние, българите по света“ Михаил Томов, който разказа за бъдещите намерения на Фредерик Макгахан. Представляваната от Томов организация инициира миналогодишното посещение на 13 наследници на американския журналист в България и Велико Търново. Обиколката включваше всички исторически места, които Макгахан е отразил в своите репортажи по време на Априлската епопея.
От името на Фредерик Макгахан кметът Даниел Панов получи благодарствена грамота, в която наследниците оценяват високо гостоприемството и съдействието, оказано им при гостуването в България. „Благодарим както на вас, така и на всички кметове, предприемачи и български граждани, които ни помогнаха. За нас бе впечатляващо да проследим стъпките на нашия велик предшественик и да се докоснем лично до местата, които той е посетил и описал“, гласи благодарствената грамота.
Джанюариъс Макгахан е роден през 1844 г. Той е ярък застъпник на българската национална кауза, военен кореспондент на „Дейли Нюз” по българските земи след Априлското въстание и по време на Освободителната война, в която дори участва като доброволец.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.