16.02.2018 17:00

Самарското знаме гостува във Велико Търново за седмица

Велико Търново посрещна Самарското знаме на Българското опълчение. Националната светиня е част от изложбата „Търново, Освобождението и възкресението на България“ и ще остане в Старата столица една седмица. Знамето е изложено в Музей „Възраждане и Учредително събрание“, а днес входът на културното средище е свободен. Събитието е организирано от областния всекидневник „Янтра днес“ с подкрепата на Община В. Търново, регионалните музеи в Старата столица и в Стара Загора, Клуб „Традиция“, НВУ „Васил Левски“ и др.
Самарското знаме бе посрещнато с военен ритуал и почести пред сградата на музея. Кметът Даниел Панов припомни, че знамето е изначално свързано с Велико Търново – в освещаването му участва дичинският поп Петър Драганов.
„Самарското знаме ни връща към едно от най-големите събития в цялата българска история – Освобождението. В цялата си история България няма нито едно пленено знаме и това е факт, с който българите трябва да се гордеем. Благодаря на организаторите на изложбата „Търново, Освобождението и възкресението на България“ и на всички, с чиито усилия тя стана факт. Ние трябва да помним и да се учим от историята, да познаваме събитията в миналото и важните личности, да ги почитаме. И особено днес, във времето на българското председателство на Европейския съюз, България има уникалната възможност да покаже на цяла Европа и на целия свят всичко това, с което се гордее и което е дала на света – култура, традиции, обичаи, българската писменост – Кирилицата, богатото историческо наследство“, каза Даниел Панов.
Кметът Даниел Панов подчерта, че Самарското знаме припомня за голямата роля на българското опълчение в Освободителната война. „Нашите храбри предци, вдъхновени от Апостола на свободата Васил Левски и великия Христо Ботев, участват в редица битки и оказват жизненоважна помощ на освободителната армия. Голям е техният принос за продоволствието на войските, за логистиката, за военното разузнаване. В Освободителната война България ясно доказва, че заслужава свободата си. Дълбок поклон пред всички наши предци, които дадоха живота си за българската свобода, за националното ни обединение, за независимостта. Дълбок поклон и пред всички воини, сражавали се храбро в Освободителната война“, завърши Панов.
Изложбата показва още ценни реликви и артефакти – байрякът на горнооряховските въстаници и знамето плакет, с което търновци посрещат освободителната войска на 25 юни 1877 година, снимки, оръжия, оригинални униформи на български опълченци и други експонати, свързани с българското Освобождение. Съпътстващо събитие бе младежка научна сесия, както и конкурс за есе, рисунка и презентация, посветен на 140-годишнината от Освободителната война. Кметът Даниел Панов връчи част от наградите на талантливите деца и младежи.
Инициативата на областния всекидневник е повод 140-годишнината от Освобождението на България. Тя бе подкрепена от инициативен комитет от общественици. Сред гостите бяха също представители на законодателната и местната власти, ректорите на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ и НВУ „Васил Левски“, посланикът на Русия Н. Пр. Анатолий Макаров, генералният консул на Руската федерация в Русе Андрей Громов, представители на културни, образователни институции, общественици, ученици от цяла България.

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.