08.02.2018 15:00

Велико Търново участва в Европейската година на културното наследство

Велико Търново ще участва в Европейската година на културното наследство, за каквато е определена 2018-а и която официално стартира на 5 януари. В националния календар на инициативата на Европейската комисия, която е под ръководството на председателя й Жан-Клод Юнкер, са включени три големи събития в Старата българска столица.
Участието на Велико Търново в националния календар е свързано със събитията Средновековен фестивал на историческите възстановки „800 години Иван Асен Втори“, Нощ на Самоводската чаршия и Фестивал на занаятите, както и петнадесетото издание на Международното изложение „Културен туризъм“. Трите големи форума ще използват официалното лого на Европейската година на културното наследство 2018. Присъединяването им към националния календар дава възможност за още по-силно представяне на забележителностите, богата история, култура, традиции и обичаи на Велико Търново и страната в периода на българското председателство на Съвета на Европейския съюз.
Тазгодишното издание на летния Средновековен фестивал на историческите възстановки  ще е посветен на 800-годишнината от интронизацията на един от най-големите български и европейски владетели – цар Иван Асен II. По традиция големият форум ще превърне крепостта Царевец в жив средновековен град, в който посетителите ще могат да се запознаят с бита, обичаите, порядките, въоръжението и военното дело, кулинарията и фолклора през XII-XIII век.
В самия край на лятото Самоводската чаршия отново ще събере занаятчии и артисти от цяла България и от чужбина. Традиционният празник се радва на много голяма туристическа популярност. За трите дни през 2017 г. Нощта на Самоводската чаршия и фестивалът на занаятите бяха посетени от повече от 25 000 души.
XV Международно изложение „Културен туризъм“ е единствената специализирана туристическа борса в България, която през 2018 година ще бъде в съвсем нов формат. Във Велико Търново отново ще гостуват десетки участници от цял свят, които ще представят възможностите за културен туризъм в редица държави.
Европейската година на културното наследство ще включва хиляди събития на европейско, национално, регионално и локално ниво. В тематичната поредица ще участват всички 28 държави членки. Това е единствената досега тематична година, организирана от Комисията под ръководството на Юнкер. Тя ще протече под мотото “Културното наследство за една по-надеждна Европа“. Целите на мащабната инициатива са културното наследство да бъде използвано още по-ефективно като стратегически ресурс за бъдещето на Европа, все повече хора да бъдат насърчени да го изучават и откриват, да се засили чувството на принадлежност на европейците към общото европейско семейство.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.