31.01.2018 14:00

Велико Търново почете големия български държавник Стефан Стамболов

Велико Търново почете големия български държавник Стефан Стамболов. 164 години от рождението на бележития великотърновец и министър-председател на  България в периода 1887-1894 г. бяха отбелязани пред паметника му, намиращ се на Самоводската чаршия.
Литературно-музикална композиция „Всичко е добро, което е добро за България“ изпълниха учениците от Старопрестолната гимназия по икономика Десислава Димитрова, Бояна Аврамова, Цветомир Георгиев и Бирджан Яначков. Те разказаха за житейския път на Стефан Стамболов и за голямата му роля в процеса на модернизация на България след Освобождението. 
Слово за Стамболов произнесе историкът от Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“ проф. Пламен Павлов. Той припомни, че още 21-годишен, Стефан Стамболов е възприет като наследник на Васил Левски, че веднага след Априлското въстание готви нова съпротива срещу Османската империя, а по време на Освободителната война помага изключително много за военното разузнаване и сам снабдява войските с храна и провизии. Много съществен е приносът му и за Кресненско-Разложкото въстание.
„През целия си живот Стамболов се бори за национално единство. Той осъзнава, че това е невъзможно без силна икономика, силна армия и без правов ред. За него външната намеса в българските вътрешни работи е абсолютно неприемлива“, посочи проф. Павлов. В словото си той припомни още, че като държавник Стефан Стамболов изгражда основите на модерна България, създава висшето образование, налага демократична изборна система, развива икономиката и стопанството.
Последваха благослов и военен ритуал за отдаване на почит пред паметта на Стефан Стамболов. Венци и цветя в знак на признателност поднесоха заместник-кметовете на Велико Търново Снежана Данева-Иванова и Ганчо Карабаджаков, председателят на Общинския съвет Венцислав Спирдонов, областният управител проф. Любомира Попова, ректорът на ВТУ проф. Христо Бонджолов. Същото сториха представители на различни институции, организации, сдружения, клубове, ученици и жители на Старата столица.

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.