29.01.2018 10:00

Над 700 великотърновци отбелязаха настъпването на Китайската нова година

Велико Търново отбеляза настъпването на Китайската нова година с атрактивния спектакъл „Класически китайски танц Фън Мо“, фотографска изложба и арт работилници. Над 700 зрители запълниха залата на Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“, която бе арена на постановката. Специално за представлението в Старата столица пристигна ансамбъл от световноизвестната Пекинска танцова академия. Групата от 40 професионални танцьори впечатли публиката с високия си професионализъм и раздаване на сцената.
Заместник-кметът Снежана Данева-Иванова приветства гостите и организаторите на събитието и ги поздрави от името на кмета на Велико Търново Даниел Панов. Тя подчерта, че Велико Търново е един от трите града в България, където отбелязването на Китайската нова година се утвърждава в културния календар. „Събития като този чудесен спектакъл доказват традиционно добрите отношения между Старата българската столица и Китай“, отбеляза Снежана Данева-Иванова.
Сред гостите бе посланикът на Китай в България – Н. Пр. Джан Хайджоу. Той също подчерта, че отбелязването на Китайската нова година във Велико Търново е пример за задълбочаването на двустранното партньорство и е предпоставка за разширяването му в различни сфери.
„Фън Мо“ е танц в пет акта, който разкрива китайската култура и духовен свят. Чрез съчетанието на специфични движения и техники, на сценично облекло и разнообразни цветове танцьорите пресъздават човешките емоции – привързаност, хумор, обида от несправедливо обвинение, тъга, състояние на отдих, любов. 
Съпътстващи събития бяха фотографска изложба, подредена във фоайето на МДТ „Константин Кисимов“, както и арт работилници за китайски изкуства и занаяти.

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.