19.01.2018 15:00

С водосвет и ритуално миене на ръцете на лекарите отбелязаха Бабинден в Дебелец

С водосвет, отслужен от отец Петър, в Дебелец започна отбелязването на традиционния български празник Бабинден. Възрастните дами от местното читалище направиха обичайното ритуално измиване на ръцете на лекарите от здравната служба в града. По традиция, на тържеството присъства най-опитната акушерка - 73-годишната Ана Тошева. С множество пръски от водата тя ориса повече и здрави деца да се родят в градчето през годината.
Кметицата на Дебелец Снежана Първанова поздрави по повод Бабинден бабите, майките и медиците. Тя отбеляза, че това е един от най-красивите български празници, свързан с надеждата и радостта, с новото начало и бъдещото.  Първанова изрази признателност и уважение към лекарите от името на цялата общественост и благодари за грижите, които те полагат. „Така както вие се радвате на детския смях и усмивки във вашите домове, така и аз като управник съм изключително щастлива, че детските ни заведения, училището, детските площадки и паркът са пълни с деца“, подчерта кметицата.
34 са родените бебета през 2017 година в Дебелец, като последното от тях се появява на бял свят на 8 декември и е момче. Женско е началото на новата 2018 година. Малката госпожица е проплакала на 04 януари.
Празникът продължи с почерпка за здраве в клуба на пенсионера. Настроението допълват песните на фолклорната група „Росен здравец“.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.