21.09.2017 14:10

Парк на миниатюрите „Търновград – духът на хилядолетна България“

„Търновград – духът на хилядолетна България“ е първият парк с макети на исторически и природни забележителности в България. Разположен е на площ от 11 460 кв.м. в местността „Френкхисар“  в подножието на крепостта Царевец във Велико Търново.
Инвеститор на проекта миниБългария е „Национална компания Украйна на Балканите“ на Александър и Наталия Меншикови от украинската столица Киев. Теренът за порка под Балдуинвата кула  е на община Велико Търново и е отдаден под наем след конкурс за срок от 10 годии.
„Избрахме Велико Търново за нашия проект, защото градът е най-добрата дестинация за културен туризъм в България. Като стара столица с безценни исторически паметници и разнообразни културни събития годишно тук преминават  над 500 000 български и чуждестранни туристи. За всички ще е уникална възможност да се запознаят с емблематични за българската история места и сгради именно тук, където се съхранява духът на хилядолетна България“, подчертава Александър Меншиков.    
В продължение на три месеца бе приключен първия етап от изграждането на атракциона. В паркова среда са експонирани 43 макета на емблематични български забележителности – Бачковския манастир, резиденция„Евксиноград“, църквата „Успение Богородично“ в Габрово, Царска Бистрица,  римския акведукт и Античния театър в Пловдив, църквите „Света София и  "Христос Пантократор“ в Несебър, крепостта на нос Калиакра, Двореца в Балчик, моста на Колю Фичето над река Янтра край Бяла, Асеновата крепостт и  крепостта „Баба Вида“, Дяволския мост, храм-паметник „Александър Невски“ и руската църква в София, парламента, руската църква в с.Шипка, паметника на връх Шипка, Кадин мост на река Струма, Народния театър „Иван Вазов“, паметник на ген. М. Д. Скобелев и панорамата „Плевенска епопея“ 1877 г.“ в Плевен, Побитите камъни край Варна, катедралната църква във Варна. Посетителите ще могат да видят Розовата долина край Казанлък, ,пристанища „Варна“ и „Русе“ със съоръженията и корабите, Дунав мост , ски курорт Банско. В музея на открито старата българска столица Велико Търново е представена с макети на църквата „Св. 40 мъченици, Художествена галерия „Борис Денев“, и паметниците „Асеневци“  и „Майка България“, а копието на крепостта Царевец е  в мащаб 1:70.     
Миниатюрите са по фотометрични заснемания и са точни копия на оригиналите в най-малки детайли. Направени са от специални унгарски и немски пластмаси в Украйна и са устойчиви на температури от -30 до +45 градуса. Изработката на един макет е отнела средно от два до шест месеца.
Новата туристическа атракция във Велико Търново ще работи целогодишно. Специално за ученици и студенти е разработена образователна програма с часове по родолябие „Опознай България“.
За поддръжка на атракциона на този етап се разкриват над 10 работни места.и, касиери и  озеленители.
Колекцията миниБългария ще бъде поетапно разширявана, като инвеститорите предвиждат общия брой на макетите да достигне 70-80. 
Паркът„Търновград – духът на хилядолетна България“ ще бъде открит с официална церемония от 10,30 ч. на 30 септември 2017 г (събота), след което през деня ще бъде отворен за безплатни посещения за жителите и гостите на старата столица.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.