29.05.2017 15:00

В продажба са билетите за „Сцена на вековете“ 2017

В продажба са билетите за Летен сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете“, който ще се проведе на историческата крепост Царевец във Велико Търново от 8 юли до 5 септември. Те се предлагат в мрежата на eventim.bg и Туристически информационен център на ул. „Христо Ботев“ № 5 в старата столица.
9 заглавия – опера, балет, оперета и мюзикъл са в афиша на тазгодишното издание на фестивала. На откритата сцена в Двореца на средновековните български царе най-добрите си спектакли за сезона ще покажат оперите от Бургас, Варна, Пловдив, Русе и Стара Загора. За първи път на „Сцена на вековете“ ще се представи Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“. Великотърновската трупа ще дебютира с едно от най-популярните си заглавия – оперетата „Цигански барон“ от Йохан Щраус на 28 юли.
„Сцена на вековете“ 2017 стартира на 8 юли с изпълнения на Бургаската опера на две от най-известните класически произведения – кантатата „Кармина Бурана” от Карл Олф и балетът „Болеро“ по музика на Равел, които ще се играят последователно.
Две заглавия във вечерта на 26 август ще представи и Държавна опера-Стара Загора – операта „Селска чест“ от Пиетро Маскани и балeта „Делвата“ от Алфредо Казела. Старозагорската трупа ще гостува на Царевец и с още едно заглавие от своя репертоар - „Лучия Ди Ламермур“ от  Доницети (15 юли).
В афиша на фестивала са и оперните заглавия „Мария Десислава“ от Парашкев Хаджиев, постановка на  Държавна опера-Русе (4 август), „Манон Леско“ от Джакомо Пучини в изпълнение на Театрално-музикален продуцентски център–Варна на 11 август, „Норма“ от Белини на Бургаската опера (19 август).
Под звездите на Царевец през лятото ще могат да се видят и два от хитовите мюзикъли на ХХ век - „Котките“ на Андрю Лойд Уебър на 21 юли (Театрално-музикален продуцентски център–Варна) и “Коса“ на 5 септември (Държавна опера-Пловдив).
Специално за публиката след всеки спектакъл ще бъде излъчвано емблематичното за Велико Търново аудио-визуално шоу „Царевград Търнов – Звук и светлина“.
„Сцена на вековете“ е първия у нас оперен фестивал на открито, който се провежда на крепостта Царевец във Велко Търново. Първите две издания са през 1985 и 1987 година. Културният форум е възстановен през 2008 година по повод 100 години от обявяване Независимостта на България и от тогава се провежда всяко лято. За изминалите години на сцената в Двореца са представени над 40 от най-добрите световни и български оперни и балетни заглавия.
Домакин на престижното събитие е Община Велико Търново, която от 2016 г. разви фестивала в Летен сезон на българските оперни театри. Музикалният форум е носител на престижния лейбъл „Европа на фестивалите, фестивалите на Европа“ 2017-2018.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.