17.02.2017 15:00

Велико Търново е домакин на национален форум за равен достъп до качествено образование

Велико Търново е домакин на национален форум за равен достъп до качествено образование. Дискусията, в която участват над 200 директори и учители от цяла България, бе открита от кмета на старопрестолния град Даниел Панов и от заместник-министъра на образованието Мария Гайдарова. В срещата участват също експерти от регионални образователни институции. Инициатори са Професионалната директорска общност за интеркултурно образование „Всеки ученик ще бъде отличник” и неправителствената организация „Амалипе”.
Кметът на Велико Търново Даниел Панов приветства участниците във форума и благодари на инициаторите за избора на Велико Търново като град домакин. „Вече втора седмица в старопрестолния град, който 208 години е бил столица на България, център на духовността, просветата, културата и книжнината в Югоизточна Европа, образованието е основна тема на национални и регионални дискусии. За последното редовно избрано правителство просветата бе национален приоритет, а в централния бюджет тази година средствата за образование са с 223 милиона лева повече. Надявам се, че и за следващите правителства просветата ще бъде национална кауза”, каза в приветствените си думи Даниел Панов.
Кметът на Велико Търново посочи, че изпълнителната власт, местната власт и неправителственият сектор трябва да работят заедно за осигуряване на равен достъп до качествено образование и намаляване на отпадането на деца от училище. Даниел Панов даде пример как Община Велико Търново и неправителствената организация „Амалипе” си сътрудничат успешно в тази сфера от години, като след експертни дебати са създадени различни училищни програми в подкрепа на образователната интеграция. 
„Пожелавам успех на форума, споделете добрите практики и обменяйте опит”, завърши Даниел Панов. Подарък за всички участници в националната среща е прожекцията на аудиовизуалния спектакъл „Царевград Търнов – Звук и светлина”.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.