10.02.2017 17:28

Велико Търново е домакин на широка кръгла маса за развитието на образованието, кметът Даниел Панов откри дискусията

Велико Търново е домакин на широка кръгла маса за развитието на просветата. Форумът „Качествено образование за икономически растеж и по-високи доходи”, иницииран от сдружения и неправителствени организации, бе открит от кметовете на Велико Търново и столицата София Даниел Панов и Йорданка Фандъкова. Сред лекторите са представители на НПО, КНСБ, КРИБ, фондация „Ханс Зайдел”, Синдиката на българските учители, училищни директори, педагози и др.
В приветствените си думи Даниел Панов посочи, че Велико Търново е естествено средище на дискусия, поставяща образованието като държавнически стълб, основа за развитие на икономиката и повишаване на доходите.
„Нашият град от векове се е утвърдил като средище на просветата, културата и духовността в България и в Европейския югоизток. Преди повече от век великият Стефан Стамболов, роден във Велико Търново, е осъзнал, че една държава може да бъде просперираща само с развита образователна система. Затова, редом с изграждането на инфраструктурата и стопанството Стамболов поставя основните на средното и висшето образование в България. Инвестициите в просветата са с най-висока възвръщаемост и това е исторически доказана истина. Стамболов превръща България в модерна и икономически развита държава.”, обърна се към участниците във форума Даниел Панов.
Като председател на Управителния съвет на Националното сдружение на общините Даниел Панов припомни, че последното редовно избрано българско правителство е поставило просветата сред националните приоритети, както е видно и от новия Закон за училищно и предучилищно образование. „В Бюджет 2017 средствата за образование бяха увеличени с над 223 милиона лева, а това позволи ръст на всички учителски заплати и допълнително мотивиране на младите педагози. Надявам се, че и за следващото правителство образованието ще бъде национален приоритет и водещ фактор за икономически растеж и повишаване на доходите. Защото скоро имаше и времена, когато просветата бе натикана в ъгъла. Всички помним голямата учителска стачка през 2007 година”, каза още кметът на старата българска столица.
Столичният кмет Йорданка Фандъкова поздрави Даниел Панов и екипа му в Община Велико Търново за подкрепата, която оказват на ръководствата на училища, детски градини, с педагозите и възпитателите. Председателят на СБУ Янка Такева отличи Велико Търново като пример за отлично социално партньорство между местната власт и образователния сектор.
Един от акцентите по време на срещата ще бъде поставен върху връзката между образование, местна власт и бизнес. Припомнено бе, че по инициатива на кмета на Велико Търново Даниел Панов и евродепутата Ева Майдел бе направен задълбочен анализ на пазара на труда в областта. Анкетирани бяха близо 400 работодатели, които споделиха какви кадри са им нужни за производствата. Проучването бе представено на Регионалното управление по образованието, с резултатите бяха запознати и всички директори, а образователните програми на училищата в община Велико Търново вече се изработват и според нуждите на бизнеса.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.