28.12.2016 11:00

Финалистът на висок скок на олимпийските игри Тихомир Иванов: “Адмирации за кмета Даниел Панов, който е създал лекоатлетическа база, отговаряща на европейските стандарти“

Най-успешно представилият се български атлет в олимпийски финал в скока на височина при мъжете - Тихомир Иванов бе на подготовка във Велико Търново. В Рио де Жанейро, роденият на 11 юли 1994 г. скачач, се нареди на изключително престижното десето място във финала на тази дисциплина. До момента най-доброто класиране на роден състезател на форум под петте преплетени кръга беше на националния ни рекордьор Георги Дъков, който има 14-то място от Игрите в Барселона през 1992 г. 22-годишният Иванов, за когото това беше дебют на олимпийски игри, за втори път в Бразилия изравни личния си рекорд от 2.29 метра, като и там преодоля височината от първи опит. Той и личният му треньор Георги Гатев тренираха в продължение на две седмици в закритата писта на Спортен комплекс „Ивайло“.
„В родния ми град Плевен няма база за подготовка, нито през зимата, нито през лятото, докато тук условията позволяват да се тренира по къс клин и тениска, което за нас е напълно достатъчно. Подготовката върви добре. Доволни сме от условията, които имаме и нямаме никакви оплаквания“, коментира Тихомир Иванов.
„Колегите ми във Велико Търново са щастливи, че ползват такава добра и уредена база. Завиждам им благородно. Малко градове в страната могат да се похвалят с такива условия. Адмирации за кмета Даниел Панов, който е създал една база, отговаряща на европейските изисквания за провеждане на елитни състезания, от ранга на турнири, балканско, европейско, дори световно първенство. Избрахме Велико Търново, защото зимата е труден сезон за цялата българска атлетика. В годините останахме без гнездо, което да ни събира, както беше зала „Фестивална“. Спряхме се на Велико Търново, за да покажем, че не е необходимо да се харчат сериозни средства за тренировки зад граница, като това може да се направи и тук. Започне ли да отговаря материалната база на европейските изисквания навсякъде в страната,както е тук смятам, че нашите атлети ще ги виждаме сред най- добрите на финалите на европейски, световни и олимпийски игри. Трябва другите градове да вземат пример как са направени нещата във вашия град. Няма как да накараш едно дете да тренира, когато му е студено“, коментира Георги Гетов. Миналата година той бе треньор №1 на Свищов, а за 2016 г. бе избран за №1 на Плевен, където е преподавател в Спортното училище.

 

 
© 2023 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.