13.12.2016 10:00

Пътищата във Велико Търново и общината са проходими при зимни условия, обстановката е нормална

В условията на непрекъснат снеговалеж обстановката във Велико Търново е нормална, а улиците и междуселищните пътища на територията на града и в общината са проходими при зимни условия. Няма населени места, в които да е констатирано прекъсване на електроенергията и водоподаването, без затруднения се извършва и доставката на хранителни стоки.
По разпореждане на кмета на община Велико Търново Даниел Панов работна група извършва постоянен контрол и наблюдение върху състоянието на пътната мрежа. Промяната на метеорологичните условия се следи в реално време. Улиците на територията на Велико Търново се обработват още от започването на снеговалежа, а към 10,00 ч. в рамките на града работят около 10 снегорина. Предвид очакваното понижение на температурите в следобедните часове, предстои разпръскване на инертни материали против заледяване.
Близо 70 служители на общинското предприятие „Зелени системи” работят с приоритет по почистването на тротоари, обществени пространства и зоните около автобусните спирки, входовете на детски градини, ясли и социални заведения. Същите ще бъдат ръчно опесъчени при понижение на температурите. Няма подадени сигнали и за счупени дървета клони.
Уличната мрежа на територията на град Велико Търново е с обща дължина от 114,64 линейни километра. Отговорната за зимната й поддръжка фирма е осигурила на склад над 1000 тона инертни материали – пясъчно-солна смес, промишлена сол и химически материал против заледяване. На разположение са 10 снегорина, 8 машини за разпръскване на инертни материали, две фадроми, три камиона за извозване на снежни маси. В резерв могат да бъдат пуснати още две комбинирани машини с гребла. За почистването на 146 километра шосета от общинската пътна мрежа също са осигурени достатъчни количества инертни материали и необходимите машини. 
Съгласно Наредбата за опазване на околната среда жителите на Велико Търново, собствениците и наематели на жилищни, търговски, стопански помещения и гаражи са длъжни да разчистват от сняг и лед прилежащите към сградите тротоари, дворни места и пространства.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.