19.12.2016 09:00

Велико Търново даде начало на дискусия за законопроекта за старите столици

Велико Търново даде началото на широка дискусия за законопроекта за старите столици, който бе внесен от група народни представители в деловодството на Народното събрание. Идеята за нормативния акт се роди в старопрестолния град през 2012 г., когато кметът Даниел Панов се срещна с кметовете на Плиска и Велики Преслав. Тогава бе подета инициативата за законопроектa за старите български столици.
Заместник-кметът на Велико Търново Ганчо Карабаджаков и експертът по културно-историческо наследство арх. Донка Колева участваха в днешната работна среща за обсъждане на текстовете на новия нормативен акт. Дискусията бе организирана от заместник-председателя на Народното събрание Иван Иванов и депутата Вили Лилков. Своите мнения изказаха също архитекти, историци и археолози от старопрестолния град.
Ганчо Карабаджаков и арх. Колева благодариха на вносителите на законопроекта, че са доразвили инициативата, тръгнала от старопрестолния град през 2012 г. „Има една характерна особеност, която отличава Велико Търново от останалите стари български столици, а именно, че архитектурният резерват е част от градската среда. И музейните обекти от Средновековието, и цялата стара част, представяща Възраждането, са изпълнени с живот. Тези характер и роля на Велико Търново следва да бъдат подчертани чрез новия законопроект”, коментира Ганчо Карабаджаков.
Арх. Донка Колева също постави акцент върху необходимостта груповият резерват „Старо Търново” да попадне под особен статут и закрила също както архитектурно-музейните резервати и обекти.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.