12.03.2012 16:33

Договор за партньорство в областта на туризма подписаха кметовете на В. Търново, Дряново и Г. Оряховица

Кметовете на Велико Търново Даниел Панов, на Горна Оряховица Добромир Добрев и на Дряново Иван Николов подписаха договор за партньорство в областта на туризма.

По общия продукт те ще разработят концепция за маркетинг и развитие на дестинациите и ще изградят общи туристически маршрути за представяне на културно- историческото наследство и природните дадености на трите града и региона. Проектът е по Оперативна програма „Регионално развитие ” и е на стойност 500 000 лева. Финансира се от Европейския фонд за развитие и от държавния бюджет на Република България. 5% от сумата е собствен финансов принос на кандидатите.

Работното заглавие е „Бяло, пурпурно, синьо, зелено - следите на вечността”, като всеки от цветовете е с определена символика. Организирането на турове в градовете, представяне на римското и антично наследство, на занаятите от Възраждането са част от акцентите в концепцията за общия туристически продукт. В маршрутите ще бъдат включени хълмът „Света гора”, римският път край Дряново, Дряновският манастир, пещерата „Бачо Киро”, Преображенският манастир, Никополис ад Иструм, емблематичната за Горна Оряховица местност „Камъка”, хижа „Божур”, манастирът „Св. Илия” и историческите музеи в трите града. „Предвиждаме обновяване на съществуващите досега маршрути, които са от преди петнадесет години и нови беседи съобразени с групите туристи”, каза Панов.

„Няма друг проект в страната, който да обхваща територията на две области. Целта е да се утвърди образа на региона като уникална туристическа дестинация на националния и международния пазар, да се увеличи броя на посетителите и техния престой”, коментира проектантът Марияна Николова.

Продължителността на проекта е 24 или 36 месеца и ще се изпълнява основно през 2013 -2014 година. Срокът за кандидатстване е 15 март. 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.