28.11.2016 14:00

Язовирите на територията на община Велико Търново са обезопасени

Всички 18 язовира на територията на община Велико Търново, които са общинска собственост и нямат наемател или концесионер, са обезопасени и подготвени за предстоящия зимен сезон. Извършена е проверка на стените, шахтите и изпускателните кранове, предприети са нужните ремонтни и обезопасителни дейности.
Четири от водоемите са под непрекъснато наблюдение, тъй като се намират близо до селища и на по-високо надморско равнище от тях. Това са язовирите „Мотела”, Вятъра”, „Бинев дол” /край с. Леденик/ и „Тъмни лък” /до Дебелец/. За гарантиране на сигурността на жителите събралата се вода в тях е изпусната, а към настоящия момент четирите водоема са празни.
Относно язовирите, които са общинска собственост, но са отдадени за ползване, необходимите дейности се извършват от наемателите.
Вече е назначен оператор според изискванията на Закона за водите. Сключен е договор с експерт по хидротехническо строителство. Компетенциите му включват контрол върху състоянието на язовирите и прилежащата им инфраструктура, техническа поддръжка и експлоатация, набелязване на необходими мерки за обезопасяване, ако е нужно, както и изготвяне на технически паспорти. Сред задълженията на оператора са да изготвя и аварийни планове за действие.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.