27.05.2016 16:00

Във Велико Търново Янтра се върна в коритото си, нивото на реката е под 3 метра

Нивото на река Янтра във Велико Търново вече е около 2,90 метра при критична стойност от 6,50 м. в кв. „Чолаковци” и 7,20 м. в кв. „Асенов”. Кметът Даниел Панов отново посети рисковите участъци, като навсякъде реката се бе върнала в коритото си. Въпреки положителната тенденция на спад Янтра ще продължи да бъде под постоянно наблюдение. Екипи от служители на местната администрация и регионалните дирекции на Пожарна  безопасност и защита на населението и МВР ще наблюдават периодично състоянието на реката.
Заместник-кметът на община Велико Търново проф. Георги Камарашев и експерти огледаха състоянието на мостовете на територията на града и общината. При проверката се оказа, че има струпване на влачени от Янтра клони под колоните на моста до южния вход на Велико Търново, част от главния път Русе – Свиленград. Престои те да бъдат изчистени с помощта на специализирана техника.
Повишаването на нивото на р. Янтра започна на 25 май вечерта заради продължителните и силни валежи в Габровския регион. В продължение на 9 астрономически часа на всеки 60 минути бе отчитан ръст от 30-40 сантиметра. Към 9:00 ч. вчера нивото на р. Янтра бе около 5,70 метра при критична стойност 6,50 метра в кв. „Чолаковци” и 7,20 метра в кв. „Асенов”. След 11,00 ч. започна отчитането на леко понижаване, като след 13:00 ч. нивото бе около 5,50 метра, а след 19:00 ч. – под 3,70 метра.
Рано сутринта във вчерашния ден кметът Даниел Панов дори свика Кризисния щаб, с цел координиране на действията на територията на цялата община и предприемане на превантивни мерки. Наводнени жилища и улици на територията на града нямаше. Янтра заля частично пътя към селата Шемшево и Леденик и достигна до дворовете на крайните къщи.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.