04.06.2016 15:00

Над 2000 изпълнители от цяла България гостуват в Арбанаси за националния фолклорен фестивал „Насред мегдана”

Кметът Даниел Панов поздрави участниците и откри концертната програма

В Арбанаси бе открит Шестият национален фолклорен фестивал „Насред мегдана”, който събира над 2000 изпълнители от всички етнографски области на България. Началото бе поставено от кмета на община Велико Търново Даниел Панов, който поздрави участниците и организаторите и им благодари, че опазват културата, традициите, обичаите и занаятите.
„Пожелавам ви здраве и все толкова усърдно и успешно да съхранявате нашата българска идентичност. Предавайте това родолюбие на следващите поколения и на младите, за да пребъдат българското изкуство и фолклорът”, каза Даниел Панов.
143 формации и индивидуални изпълнители ще се изяват на откритата сцена в центъра на архитектурния резерват Арбанаси днес и утре. Участниците са на възраст между 5 и 85 години. Фестивалът има конкурсен характер, а категориите са две – за обработен и автентичен фолклор. Председател на журито е Асен Павлов - художествен ръководител и хореограф на ансамбъл „Чинари“ /София/, а членове са: Мария Градешлиева /директор на училището за фолклорни изкуства „Филип Кутев“ – Котел/; Цвети Радева /водещ и редактор на фолклорни предавания в програма „Хоризонт“ на БНР; Никола Колев - хореограф, режисьор, педагог по танцово изкуство; Миглена Петкова – експерт по етнография в Регионалния исторически музей във Велико Търново.
Националният фестивал „Нacpeд мeгдaнa в Аpбaнacи” се организира от местното читалище „Иларион Драгостинов – 1897”, със съдействието на Община Велико Търново и Кметство Арбанаси. Извън конкурсните награди  участниците се състезават за специалния приз на Кмета на Община Велико Търново и наградата на читалище „Иларион Драгостинов – 1897“. Организаторите са предвидили допълнителни и поощрителни отличия за детска или младежка формация, за новосъздаден състав, награда на журито и награда на публиката.
В шестото издание на фестивала публиката ще има възможността да види хapaктepни oбичaи зa paзличнитe peгиoни в cтpaнaтa – тракийска сватба, кукерски чанове и др. Както всяка година за малчуганите е организирано училище по рисуване. Част от съпътстващата програма е т.нар. „Улицата на занаятите“. Своите умения ще демонстрират пазителите на изчезващите занаяти от работилница „Седянка“ във Велико Търново, майстори грънчари от Троян, резбари от Дебелец и Тетевен. Ръчно изработени бижута, празнични и традиционни плетива, дървопластика и изделия от плъстена вълна ще представят творци от Габрово, Разград и Велико Търново.

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.