03.06.2016 14:00

Община Велико Търново получи признание за опазването на околната среда

Кметът Даниел Панов и министърът на околната среда Ивелина Василева откриха среща за възможностите пред общините в новия програмен период

Община Велико Търново, кметът Даниел Панов и експертите от администрацията получиха признание за успешно реализираните проекти в сферата на екологията. Отличната оценка дойде от министъра на околната среда и водите Ивелина Василева. „Велико Търново е един от най-успешните ни бенефициенти, в който целенасочено се прилага политика по опазване на околната среда, подобряване на качеството на живот и развитие на туризма”, коментира министър Василева. Тя описа Старата столица като красив, чист и зелен град и поздрави Даниел Панов и екипа му за усилията, които полагат, за реализираните екопроекти и за планираните бъдещи начинания.
Велико Търново бе домакин на форум, организиран от Министерството на околната среда и водите и Главна дирекция „Оперативна програма Околна среда 2014-2020”. В срещата участваха кметове и представители на местната власт от областите Велико Търново, Габрово, Русе, Разград и Силистра. Отчетени бяха инвестициите в плановия период от 2007 до 2013 г., както и възможностите за финансиране на дейности в сферата на екологията по новата оперативна програма „Околна среда”, чрез Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) и Националния доверителен екофонд (НДЕФ).
„За нас във Велико Търново е чест да сме домакини на толкова важна дискусия. Благодаря на министър Василева за доверието. Общините са в пълна готовност за новия програмен период, а срещи като днешната дават възможност на нас, кметовете, да получим отговор на всички въпроси, за да можем да предадем качествени проекти и да ги реализираме в кратки срокове”, коментира кметът Даниел Панов. Той подчерта, че един от най-важните въпроси за общините е свързан с почистването речните корита.
552 милиона лева са били инвестирани в сферата на екологията в областите Велико Търново, Габрово, Русе, Разград и Силистра. 47 са успешно реализираните проекти по ОП „Околна среда” 2007-2013, на обща стойност 508 милиона лева. Новата Регионалната система за управление на твърди битови отпадъци, изградена край с. Шереметя, бе един от примерите за успешните начинания на Община Велико Търново. С финансиране от ПУДООС в Северен централен регион са реализирани 19 проекта, а още 14 са получили средства чрез НДЕФ.
1, 350 млрд. лева ще са достъпни за общините по ОП „Околна среда” 2014-2020, стана ясно по време на срещата. Още 1,2 милиарда лева са отредени за проекти в областта на водите, ефективното управление на отпадъците, биоразнообразието, подобряване качеството на атмосферния въздух и превенцията от наводнения и свлачища. През 2016 г. за изграждане на инфраструктура в областта на водния сектор, отпадъците и биоразнообразие чрез ПУДООС са предвидени 61 млн. лв. По пилотна схема и с финансиране от 1 милион лева Националният доверителен екофонд ще насърчи държавните и общинските администрации за закупуване на електромобили и хибридни автомобили. Одобрените кандидати ще получат по 20 хил. лв. субсидия за купуване на електромобил и по 10 хил. лв. за хибриден. НДЕФ отпуска и 14 млн. лв. за реализация на реализацията на мерки за енергийна ефективност. 

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.