07.04.2016 12:00

Студенти от Дипломатическата академия във Виена гостуват във Велико Търново

Заместник-кметът Снежана Данева-Иванова представи съвременното развитие на старопрестолния град и предизвикателствата пред местната власт

Студенти от Дипломатическата академия във Виена гостуват във Велико Търново. Младите хора се срещнаха със заместник-кмета на общината Снежана Данева-Иванова и се интересуваха от съвременното развитие на старопрестолния град и предизвикателствата пред местната власт. Студентите разказаха, че сред 146-те възпитаници на Академията има хора от 30 държави и трима българи. Сънародниците ни са сред десетте най-образовани бъдещи дипломати, подчертаха гостите.
Снежана Данева-Иванова поздрави гостите от името на кмета Даниел Панов и представи накратко профила на Велико Търново – град с много богато културно-историческо и архитектурно наследство, център на културния туризъм и образователно средище в Европа. „Търновград е бил 208 години столица на Второто българско царство. Днес сме историческата столица на България и очакваме тази година посетителите да достигнат 1 милион души. Туризмът и свързаните с него услуги, анимации, транспорт и логистика заемат дял от 48% в местната икономика. Много силно развит е секторът на леката промишленост”, разказа Снежана Данева-Иванова.
Бъдещите дипломати се интересуваха от приоритетите пред местната власт в следващите години. Заместник-кметът Снежана Данева-Иванова отговори, че сред тях са опазването на културно-историческото наследство, привличането на инвеститори и насърчаването на еко-инициативите.
„Много важно за нас е да подкрепяме младите хора и да създадем условия те да останат да живеят във Велико Търново и да се реализират. Все по-голям е интересът от страна на компаниите във високотехнологичния сектор, които работят директно с двата университета в града. Успешно си сътрудничим с висшите учебни заведения. Всяка година Общината дава две академични награди на стойност от 3000 евро и 5000 евро, които са добра стартова възможност за изявени възпитаници на Великотърновския университет и на Националния военен университет”, каза още Снежана Данева-Иванова. За финал тя пожела на студентите от Дипломатическата академия във Виена да бъдат посланици на каузата „Велико Търново” в целия свят, да опознаят забележителностите на града и да се насладят на аудио-визуалния спектакъл „Царевград  Търнов – звук и светлина”.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.