21.03.2016 20:00

Празнично обръщение на кмета на Община Велико Търново Даниел Панов

Уважаеми великотърновци,
За мен е истинска чест и огромно удоволствие да ви поздравя с Празника на Велико Търново - 22 март.
Преди 786 години славният български владетел Цар Иван Асен II спечелва битката при Клакотница с небесното застъпничество и покровителство на Светите 40 мъченици.
Спечелената битка превръща Търново и България в първостепенен военен, политически, дипломатически и духовен център на Балканският полуостров.
В зората на Третата българска държава Търново е първият български град, който определя свой постоянен празничен ден. Славните ни предци избират датата на спечелената битка при Клокотница.
През 19-ти и 20-ти век Празникът на Търново е почитан и като Ден на признателност към благодетелите на Старата българска столица.
Днес, ние съвременните Великотърновци честваме 22 март, водени от  чувства на гордост, чест, достойнство и оптимизъм.
Гордост от славната ни вековна история и бележитите търновци, които са стожерите на българската държавност и духовност.
Чест, заради правото, но и отговорността да бъдем духовни наследници на велики мъже и жени, вградили себе си за да бъде и днес и утре Велико Търново Историческата и Духовна столица на Отечеството.
Достойнство, заради мисията ни да опазим знаците на вековно усилие да съхраним търновската и българска идентичност.
Оптимизъм, заради успешните задружни и солидарни усилия на общността ни заедно да градим и надграждаме авторитета и престижа на Велико Търново.
Благодаря на всички, които с ежедневният си труд и усилия правят Велико Търново още по-добро място за живеене, град за който се говори с респект и уважение в България и по цял свят.
Честит 22 март.
Честит празник Великотърновци!!!
Даниел Панов
Кмет на Община Велико Търново

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.