01.03.2016 13:00

Община Велико Търново и Фондация „Четири лапи” с акция за кастриране и обезпаразитяване на бездомни кучета и котки

За поредна година Община Велико Търново и Фондация „Четири лапи” организират акция за кастриране и обезпаразитяване на бездомни кучета и котки. Тя ще се проведе между 14 март и 1 април, с цел контрол върху популацията на безпризорните животни. Екип от квалифицирани ветеринарни лекари и обслужващ персонал ще се грижи за кучетата и котките, като четириногите ще бъдат и маркирани.
Кампанията е пример за успешно партньорство между местната власт и неправителствения сектор по обществено значима кауза. Тя ще се проведе по предварително изготвен график и ще обхване както Велико Търново, така и населените места от общината.
От отдел „Околна среда” в Общината припомнят, че собствениците на дворни кучета и котки могат да ги заведат за преглед и безплатна кастрация в подвижната ветеринарномедицинска амбулатория на Фондация „Четири лапи”. Тя ще бъде позиционирана в базата на ЕТ „Пролет – Й. Йорданов”, която се намира във Велико Търново, на ул. „Индустриална”, кв. „Зеленка”. Ако кучетата и котките се намират в различно от старопрестолния град населено място, но в рамките на общината, стопаните им следва да уведомят съответния кмет или кметски наместник за осигуряването на транспорт от страна на фондацията.
Община Велико Търново и фондация „Четири лапи” работят успешно още от 2008 г. Старопрестолният град бе първият, в който неправителствената организация започна да работи след приемането на Закона за защита на животните.
От миналата година край Велико Търново функционира Общински приют за бездомни кучета. От началото на септември 2015 г. грижи в обекта са получили над 160 животни от града и населените места. Част от тях дори са от елитни породи. Над 60 от кучетата вече са осиновени. Те са обезпаразитени, ваксинирани, кастрирани и маркирани с чип. Приемникът бе изграден със средства от общинския бюджет и се намира между селата Шемшево и Буковец.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.