19.03.2016 14:00

Великотърновци отбелязаха Тодоровден в Арбанаси, кметът Даниел Панов награди победителя в състезанието „Най-гиздав кон”

Великотърновци отбелязаха Тодоровден в Арбанаси, където се събраха близо 1000 жители и гости на старопрестолния град и архитектурния резерват. Традиционно селото бе домакин на надпреварата „Най-гиздав кон”, в която участваха 22 състезатели. Кметът на община Велико Търново връчи приза за първото място на Атанас Танев от клуба по конен спорт „Калоян-92”, чийто седемгодишен жребец Марк Антоний (холщайнер) събра най-много овации. На второ място остана 11-годишната кобила Ice Girl, с ездач 10-годишната Елена Николова, а третата позиция бе за коня Камикадзе на състезателката Силвена Тодорова. Те също са част от клуб „Калоян-92”.
Даниел Панов поздрави именниците и подчерта, че всички трябва да се гордеят с водещото място на Арбанаси в българския конен спорт. „Специално искам да благодаря на треньора Михаил Костов, на състезателите и на всички, които работят в клуба „Калоян-92” за завоюваната шампионска титла на България. Състезателите я печелят за 14 път”, каза кметът на община Велико Търново. Той припомни, че почитта и уважението към конете са многовековна българска традиция и са част от родната идентичност. „Благодаря на всички, които се грижат за съхраняването на тази част от родовата ни памет”, добави Даниел Панов.
Празникът в Арбанаси продължи с народни хора, песни и танци. В следобедните часове се проведоха и демонстрации по професионална езда. Сред гостите бяха също областният управител проф. Пенчо Пенчев, председателят на Великотърновски общински съвет Венцислав Спирдонов, народните представители Евгени Стоев и Мариана Бояджиева, изявеният спортист Весела Лечева и др.

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.