15.03.2016 18:50

Във Велико Търново представиха книгата „Каймакъ-Чаланъ”, посветена на българските герои от Първата световна война

Кметът Даниел Панов: „Това е един прекрасен урок по българска идентичност”

Във Велико Търново официално бе представена книгата „Каймакъ-Чаланъ”, посветена на делото на българските герои по време на Първата световна война. Неин автор е президентът на Информационна агенция и радио „Фокус” Красимир Узунов. „От печат излезе един прекрасен урок по българска идентичност”, каза кметът на старопрестолния град Даниел Панов, който пръв взе думата в дискусията, посветена на „Каймакъ-Чаланъ”.
„Книгата е не само събитие в областта на книгоиздаването. Тя припомня на по-възрастните и учи по-младите какво значат войнска чест и доблест, какво значи да обречеш и да посветиш себе си на Отечеството. Страниците не просто разказват за историята на една битка, а за отдадеността, с която представителите на българското войнство участват в Първата световна война. Националният идеал, идеята за национално обединение превръщат довчерашните селяни, работници и занаятчии в титани, които правят чудеса от храброст и впечатляват целия свят. Книгата отговаря на въпросите кои сме били, какви сме и какви трябва да бъдем ние българите. Всички ние като българи, офицери, като мъже дължим благодарност на Красимир Узунов, че ни припомня историята на тази битка. Отново виждаме, че сме били обединени от значими национални каузи, ние българите сме впечатлявали целия свят с нашето смело и достойно поведение”, каза от трибуната кметът Даниел Панов.
Кратки изказвания направиха началникът на отбраната на Република България лейтенант Константин Попов, народният представител и бивш главнокомандващ Военноморските сили адмирал Пламен Манушев, историкът проф. Пламен Павлов и авторът Красимир Узунов. Те подчертаха, че „Каймакъ-Чаланъ” напомня за жертвоготовността на българина, за отличната подготовка на родния войник и офицер.  „Книгата описва ден по ден отбраната на връх Каймак Чалан, тя е битка срещу забравата. Тя ни припомня, че Първата световна война има своето важно значение като освободителна за поробените български земи”, бяха категорични гостите в изказванията си от трибуната.
Срещата продължи с въпроси към автора Красимир Узунов и гостите. Сред присъстващите бяха още Сред присъстващите бяха още председателят на Общинския съвет Венцислав Спирдонов, представители на държавни и културни институции, общински съветници, военнослужещи, журналисти и граждани.
Книгата „Каймакъ-Чаланъ” описва битката при връх Каймак-Чалан, състояла се през септември-октомври 1916 г. В нея Първата световна война е представена от човешка гледна точка, а героите са живи хора. От страниците изпъква героизмът на участниците в това сражение, които са били готови с цената на всичко да се хвърлят в боя и да защитят своите семейства, своята родина, да се борят за тяхното спасение и за свободата на България.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.