01.03.2016 16:00

На 18 май Велико Търново ще бъде домакин на Международния кулинарен фестивал „България посреща вкусовете на света“

На 18 май Велико Търново ще бъде любезен домакин на Международния кулинарен фестивал „България посреща вкусовете на света“, в който не само ще покажат български традиционни рецепти, но и ще посрещнат вкусовете на света. В рамките на инициативата организирана от Министерство на туризма, Кулинарна академия HRC, GTC България, Международен женски клуб и 17 чуждестранни посолства у нас.на едно място ще бъдат събрани кулинарните традиции, обичаи, многообразието на културите на света.
Фестивалът бе представен днес в София в сградата на Военен клуб. Заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева заяви, че основна цел на кампанията ще бъде насърчаването на вътрешният пазар. Традиционните български рецепти ще бъдат популяризирани и ще достигнат до цял свят.
Пътуващият кулинарен фестивал ще посети Пловдив, Стара Загора, Бургас, Варна, Русе, Велико Търново, Благоевград  и София в периода 12-28 май. 
Фестивалът ще се проведе в два етапа. В първия ще се събират рецепти на различни традиционни ястия, а след това те ще бъдат  оценени  от жури. Българите могат да представят своите любими домашни рецепти и вкусове, традиционни за региона, в който живеят. Събитието ще е под надслов „Продукти, произведени в България“. Всеки може да дава своите предложения на сайта www.Iknowbulgaria.bg
Следващият етап е пътуващият пазар с готовите кулинарни произведения в седемте големи български града. Във втората  част ще се включат и 17 други страни - Азербайджан, Белгия, Италия, Ирландия, Египет, Мароко, Унгария, Полша, Израел, Венецуела, САЩ, Великобритания, Мексико, Румъния, Хърватска, Индия, Куба. Ще гостуват известни шеф готвачи и събитието ще се отпразнува с храна, вино и музика.
Във всеки град от календара на фестивала ще могат да бъдат закупени специално изработени сувенири на цена от 3 лв. Приходите от тях ще отидат за благотворителност, а общината ще избира каква кауза от обществена значимост да бъде подпомогната със събраните средства.
В рамките на своето представяне Велико Търново ще покаже автентични рецепти и храна, приготвяни през средните векове. Ще бъдат показани и характерни продукти, рецепти и храни и напитки, приготвяни във Велико Търново и региона.
Събитието ще бъде важна част от промотирането на Старата българска столица и като интересна, престижна и качествена кулинарна дестинация.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.