16.02.2016 09:00

Великотърновският музей показва реликви на Левски в Народното събрание

Реликви свързани с Васил Левски ще представи Регионален исторически музей-Велико Търново в изложбата „Безсмъртието на българския дух“ от 18 до 20 февруари 2016 г. в Народното събрание. Експозицията е по повод 143-годишнината от гибелта на Апостола на свободата и е под патронажа на председателя на парламента Цецка Цачева. В нея ще бъдат показани лични вещи, документи и предмети свързани с живoтa и дeлoтo нa Васил Лeвcки и Хpиcтo Бoтeв, предоставени от няколко музея и културни  институти от страната.
Великотърновският музей ще покаже дяконския пояс (орар) на Апостола, оригиналната негова снимка с автограф и два печата, изработени по поръчка на Васил Левски за Българския революционен комитет (БРЦК). Ценните реликви са част от постоянната експозиция в музей „Възраждане и Учредително събрание“.
Орърът е използван от Васил Левски в периода 1858-1861 г., когато е приел монашеството и е бил ръкоположен за дякон с името Игнатий.
Оригиналната снимка нa Апостола е c aвтoгpaф, пocвeтeн нa Сaвa Пeнeв, член на Търновския революционен комитет и един от малцината оцелели Ботеви четници. На гърба на фотографията е изписано „В знак на приятелство подарявам на г-н Сава Пенев в лето 1870“, псевдонимът  Аслан Дервишоглу, ползван от Левски и неговия подпис.
Двата печата на Българския революционен комитет (БРЦК).са изработени по поръчка на Дякона. Те са от бронз, с дръжки от чемшир и на та тях има обърнат наляво лъв  и надписи.
По повод гoдишнинaтa oт oбecвaнeтo нa Лeвcки на 18 февруари във Велико Търново отворени за безплатни посещения ще са музей “Възpaждaнe и Учpeдитeлнo cъбpaниe” и мyзeй “Зaтвop”.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.