13.01.2016 11:00

Кметът на Велико Търново Даниел Панов обсъжда с колеги изменения в законите за местни данъци и такси и опазването на земеделски земи

Кметът на Велико Търново Даниел Панов участва в последното заседание на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България за мандат 2011-2015 г. Част от обсъжданите теми бяха свързани с проектите за изменения на Закона за местни данъци и такси и Закона за опазване на земеделски земи. Управителният съвет одобри предложените от Сдружението позиции, касаещи нормативните актове. Становищата ще бъдат отстоявани пред Министерски съвет и в Народното събрание.
Позицията по отношение изменението на Закона за местните данъци и такси касае таксата за битови отпадъци на база количество. Предложението е промените да влязат в сила от 2017 г. От Сдружението приемат новостите във формулировката на таксата за битови отпадъци, в която са отразени новите съвременни системи и инсталации за управление на сметта.
Управителният съвет на НСОРБ предлага промяна в срока, в който всяка община изготвя план-сметката за такса битови отпадъци – разчетът за следваща година да се изготвя до 31 декември на текущата календарна година, а не до 31 януари от нея, както гласи настоящата редакция. Мотивът е, че план-сметката е основа за определяне на размер на местния налог.
За цялостния законопроект за изменение и допълнение на Закона за местните данъци и такси от Сдружението отчитат, че от Министерството на финансите са се съобразили с предложените от организацията промени.
Управителният съвет на НСОРБ предлага да бъде отменена разпоредба в законопроекта за изменение и допълнение на Закона за опазването на земеделски земи, приета между двете четения в Народното събрание. Посочено е, че чрез нея се ограничава възможността на общините за разпореждане с т.нар. остатъчен земеделски фонд, който притежават - земеделска земя, останала след възстановяване на правата на собствениците върху дадени поземлени имоти. Посочено е, че промените не са фигурирали във варианта на законопроекта, който е бил подложен на обществени консултации. Измененията са внесени между двете четения в Народното събрание и не е проведено предварително обсъждане с местните власти, се споменава в становището на Сдружението.
На заседанието бе осъдено и създаването на централизиран орган за възлагане на обществени поръчки за нуждата на общините, както изисква Европейската комисия. Предвижда се тази структура да заработи през 2017 г. Обсъдени бяха и организационни въпроси във връзка с провеждането на Общо събрание на НСОРБ на 23 и 24 февруари.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.