27.02.2012 15:34

Онкологичният център във Велико Търново ще бъде обновен

С 10 124 247 лв. Комплексният онкологичен център във Велико Търново ще бъде обновен до две години. 6,5 млн. от средствата се отпускат безвъзмездно от ОП „Регионално развитие”, останалите 3,6 млн. лв. ще бъдат осигурени от собствени приходи на общината. Това съобщи на брифинг директорът на дирекция„Европейска интеграция, фондове и програмиране” Мариела Цонева.

Закупуване на съвременна техника за лъчелечение и лъчетерапия и ремонт на сградата предвижда проектът за реконструкция и модернизация на бившия онкодиспансер. Линеен ускорител от най-ново поколение, компютърен томограф, апарати за брахетерапия включват модерните медицински уреди, които ще бъдат инсталирани. Ще бъдат обособени и помещения за мониторинг и следене на лечението, за обработка и анализ на данните на пациентите.

„Ще бъде закупена и система, която ще следи софтуера на всички тези апарати и така ще се създаде нормален регистър на онкоболните”, допълни Мариела Цонева. Очаква се договорът с управляващия орган на оперативната програма да бъде подписан до края на месец февруари.

„Даваме шанс и надежда на хората, които се борят, да оцелеят и да имат правото на нормален живот. Надявам се, рискувайки финансовото здраве на общината, да подобрим тяхното състояние, да подобрим методите на лечение, на терапия и превенция”, подчерта Цонева.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.