22.09.2015 18:00

Велико Търново бе арена на пъстра културна програма в деня на Независимостта

Велико Търново бе арена на пъстра културна програма в деня на българската Независимост. Отбелязването на 107-годишнината от значимия за цяла Европа държавнически акт започна още в ранни зори със Света литургия и водосвет в храма „Свети Четиридесет мъченици”. Официалната програма продължи зад стените на крепостта Царевец с тържествено издигане на националния флаг, поздравителни слова и полагане на венци пред паметния символ, посветен на Независимостта.
След празничното шествие до паметника майка „България”, където кметът Даниел Панов, официалните лица, жителите и гостите на старата столица също положиха венци и цветя, последва атрактивна шоу-програма на участниците от Международния фестивал на военните оркестри. 160-те оркестранти превърнаха Велико Търново в център на военната музика. Музикалното шоу е неразделна част от културния и фестивален облик на старата столица и помага за опознаването на културата на други общества и народи.
За първа година във фестивала се включват представители на военни оркестри от град Рен, област Бретан от Франция и от град Канстанца, Румъния. 
Българските участници са Гвардейският представителен духов оркестър и Великотърновският фестивален оркестър, който включва духовия оркестър при Националния военен университет "Васил Левски" и Втора механизирана тунджанска бригада от Стара Загора. Съставите впечатлиха гостите с изпълнения в различни музикални жанрове.
Празничната програма продължи до късно следобед, а в концертната част се включиха редица местни състави и изпълнители. Пъстра фоклорна палитра представи формация „Канарите”, а веднага след нея Велико Търново доказа, че може да бъде център на най-голямото хоро.
През целия ден безплатни за посетители бяха крепостта Царевец, храмът „Св. Четиридесет мъченици” и музей „Нова и най-нова история”.
Отбелязването на годишнината от Независимостта ще завърши на площад „Цар Асен I”, където от 19:00ч. ще бъдат показани строеви хватки, в 19:30ч. е тържествената заря-проверка, а в 20:15ч. е прожекцията на аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – Звук и светлина”, съчетана с празнични илюминации.

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.