11.09.2015 11:17

Кметът Даниел Панов и председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров подписаха партньорско споразумение

Община Велико Търново и БАН ще работят за по-добра връзка между образованието и бизнеса

Кметът на Община Велико Търново Даниел Панов и председателят на Българската академия на науките акад. Стефан Воденичаров подписаха днес споразумение за сътрудничество. Двете институции ще работят съвместно в редица сфери, като партньорството не е ново, а представлява задълбочаване на двустранните отношения.
Община Велико Търново и БАН ще насърчат засилването на връзките между образованието и бизнеса. Градоначалникът Даниел Панов разказа, че е поръчан подробен анализ, който да даде яснота какви са нужните за региона кадри и какви специалисти липсват. Проучването ще бъде в помощ и на двата университета в старата столица, тъй като ще даде насока на кои специалности следва да бъде обърнато внимание. Акад. Воденичаров отговори, че Академията може да съдейства в тази насока.
Кметът Даниел Панов припомни, че Общината и Българската академия на науките от години поддържат много добри взаимни работни отношения, а дигитализирането на културното наследство е само един от малкото примери за това. Сътрудничеството бе впечатлило дори президента на Република България Росен Плевнелиев, който през февруари миналата година изрази задоволство от партньорството. Още тогава Община Велико Търново бе посочена като пример за съчетание между наука, култура и иновации. "Имаме много добра практика с математиците и информатиците. Разработваме нов механизъм за оповестяване на бедствия и аварии. Добрата практика се прилага и в други общини", обясни градоначалникът.
"Благодаря Ви, че сърцато подпомагате нашата дейност", обърна се към Даниел Панов акад. Стефан Воденичаров. Кметът на Велико Търново Даниел Панов отговори, че партньорството ще е полезно за разработването на новите европейски проекти.
Новото споразумение ще задълбочи съвместните дейности в редица сфери: обмен на информация за инициативи, проекти и програми, свързани с развитието на Великотърновския регион; разработване на експертни оценки, регионални прогнози; развитие на високотехнологични центрове; разработване и внедряване на съвременни IT технологии.

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.