09.09.2015 17:11

Велико Търново посреща Независимостта с палитра от културни събития

Велико Търново посреща Независимостта с пъстра палитра от културни събития. От 16 до 22 септември старата столица отново ще се превърне в национален център на духовния живот. Организатори на мащабните чествания на 107-годишнината от прокламирането на Независимостта на България са Община Велико Търново, Национален военен университет „Васил Левски”, Регионалният исторически музей и Общинската агенция по туризъм.
Летен кинофестивал е първият акцент в програмата. От 16 до 20 септември на сцената на Летния театър ще бъдат прожектирани филмите „Калоян”, „Борис I”, „Търновската царица”, „Сватбите на Йоан Асен II” и „Крадецът на праскови”. Входът ще е безплатен. Летният кинофестивал е част от програмата за националните чествания на 830 години от въстанието на Петър и Асен.
19 септември ще е посветен на латиното. „Ун Бесо Фиеста” ще забавлява малки и големи през целия ден в парк „Марно поле”. От 17:30ч. в изложбените зали „Рафаел Михайлов” ще бъде открита експозицията „Цветове на светлината”. Вечерните часове са отредени за Нощта на Самоводската чаршия, която съчетава фолклор, изкуство и занаяти в едно.
Инициативата „Весело е в парка” е основна за 20 септември. Големият детски празник ще се проведе в парк „Марно поле”. От 19:00ч. крепостта Царевец ще се превърне в арена на средновековната музика с концерт на групите „Ирфан” и „Кайно йесно слонце”.
Международният фестивал на военните оркестри ще се състои на 21 септември в Двореца на културата и спорта „Васил Левски”. Музикантите ще участват и в дефиле по ул. „Васил Левски” от 18:00ч. Вечерта пък е посветена на обогатения триизмерен лазерен спектакъл „Величието на Асеневци”. Шоуто ще се излъчи върху фасадата на Държавната художествена галерия „Борис Денев” в 21:00ч. и 21:40ч. Шоуто е доразвито и е още по-атрактивно. От 22:00ч. в клуб „Мелон” ще свири джаз трио „Sound Underground” от Флорида.
По традиция празничният 22 септември започва със света литургия в храма „Свети Четиридесет мъченици”, която ще бъде отслужена от великотърновския митрополит Григорий. Следват водосвет, поръсване на бойното знаме на НВУ "Васил Левски" и флаговете на институциите, военен ритуал за издигане на националния трибагреник, поднасяне на венци и цветя пред паметника на Независимостта на Царевец и шествие до паметника „Майка България”. По обяд военните оркестри от Международния фестивал ще сътворят шоу-програма в центъра на Велико Търново, а след тях следват изпълнения на местни групи и изпълнители. Концерт на формация „Канарите” и Голямото търновско хоро ще съберат любителите на фолклора между 17:00ч. и 18:30ч.
Кулминацията на честването на Независимостта започва в 19:00ч. на площад „Цар Асен I” със строеви хватки и тържествена проверка. Финалът ще бъде поставен с аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов - звук и светлина” и празнични илюминации.
През целия ден на 22 септември ще се влиза безплатно в църквата „Свети Четиридесет мъченици", Царевец и музей „Нова и най-нова история”. Регионалният исторически музей пък организира екскурзоводски тур „По стъпките на държавността”.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.