04.09.2015 17:00

Заместник-кметът на общината г-жа Снежана Данева прие Посланика на Малта Негово Превъзходителство г-н Лино Бианко

Заместник-кметът на Община Велико Търново г-жа Снежана Данева прие Посланика на Република Малта Негово Превъзходителство г-н Лино Бианко.
Госпожа Данева запозна Негово Превъзходителство с приоритетите в развитието на общината. Тя подчерта стратегическото разположение на града, подобряващото се състояние на инфраструктурата, добрите демографски показатели, високото ниво на образование и квалификация, ниските нива на безработица като основни фактори за доброто социално-икономическо развитие на общината.
Тя увери посланика, че Велико Търново и регионът са изключително подходящо място за реализиране на инвестиционни проекти и развиване на бизнес.
Заместник-кметът представи пред Посланик Бианко идеята Малта и Таршин да бъдат представени в рамките на „Международен фолклорен фестивал Велико Търново 2016“, в който ще бъдат поканени формации от всички побратимени на Старата столица градове в своеобразен „Фестивал на приятелството“.
Госпожа Данева отправи официална покана към негово Превъзходителство за участие в тържественото отбелязване на 107-та годишнина от прокламиране Независимостта на България, както и на събитията, с които ще бъде чествана 830 – годишнината от полагане основите на Втората българска държава.
Посланик Бианко изрази удовлетвореността си от факта, че Велико Търново е единственият български град, който има договор за побратимяване и партньорство с град в Малта. Той изрази готовност да способства за това тези отношения да станат още по-активни.
Той предложи разработването на съвместен проект между двата града, който да дава възможност за използване ресурсите и потенциала им както в областта на културно- историческото наследство, така и в сферата на икономическото развитие и сътрудничество. Реализирането на този проект ще бъде представено в Малта на национално ниво.
Той оцени високо качеството на провежданото във Велико Търново международно изложение „Културен туризъм“ и заяви, че туроператорите от Малта са много доволни от участието си в този форум.
Обсъдена бе и възможността да се активизират и контактите и съвместни проекти в областта на висшето образование между университетите във Велико Търново и Малта. Посланик Бианко сподели, че в университетите в Малта се обучават 12 български студенти, които са получили стипендии.

 

 
© 2021 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.