19.07.2012 13:13

Младежи от пет европейски държави опознават историята и културата на Велико Търново по проект

35 младежи и девойки от Испания, Португалия, Унгария и Румъния включени в проект „Назад към традициите, с усмивка към бъдещето”,  от три дни са на посещение  във   Велико Търново и региона.

Проектът организиран от местното сдружение”Партньори” е на стойност 15040 лева и се провежда в рамките на Международната програма „Младежта в действие”. Негов ръководител и консултант е Боряна Маринова. Младите хора се срещнаха с областния управител доц. д-р Пенчо Пенчев и кмета Даниел Панов.

„Всички срещи се превърнаха в празници, а срещата в областна администрация в голям форум, към който се присъединиха и участниците по проекта от град Мездра. Успяхме да се обединим и да направим интересна дискусия „Младите хора в Европа”. Обсъден бе и въпросът за младежката заетост и мерките, които прилага българското правителство за това”, каза Маринова.

Гостите посетиха хълма Царевец, музейните комплекси „Учредително събрание”, „Затвора”, ”Сарафкината къща”, архитектурния резерват Арбанаси, Килифарево, Хотнишкия водопад и разкопките в Никополис ад Иструм. Показани им бяха автентични български обичаи, носии  и  народни танци.

Днес в  ритуалната зала на общината  се проведе среща с участието на зам. кмета Ганчо Карабаджаков и директорите на Регионалния исторически музей, дирекциите „Култура”, „Образование” и „Социални дейности”. Специалистите отговаряха на въпросите  как Велико Търново ще се  развива в сферата на  образованието, икономиката, туризма и как  ще успее да се пребори за културна столица на Европа през 2019 година.

На  европейските гости община Велико Търново подари аудио-визуалния спектакъл „Звук и светлина”.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.