27.04.2015 11:45

Информационна среща със студенти за борба с рисковете от трафик на хора

На 28.04.2015 г. Местната комисия за борба с трафика на хора – Община Велико Търново, съвместно с Педагогически факултет към ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ организират информационна среща със студенти, с които да дискутират за рисковете от попадане в трафик на хора и начините за предпазване. За целта презентация по темата ще представят студенти, специалност „Социална педагогика“, а в края на срещата младите хора ще имат възможност да гледат филма „Темида – трудова експлоатация“.
Събитието е част от информационната кампания на МКБТХ за превенция на трафика на хора за трудова експлоатация. Тя стартира в началото на месец април и ще продължи до края на месец май, тъй като в разгара на пролетта и началото на лятото, много от младите хора, търсещи възможности за сезонна работа извън страната, рискуват да попаднат на некоректни посредници, работодатели или дори познати и приятели. Последните често са склонни да злоупотребят с мечтите, плановете, амбициите, доверието и стремежа на търсещите работа, чието желание е да осигурят по-добри условия за живот на себе си и семейството си. Трудовата експлоатация е един характерен пример за това защо трафикът на хора е определян като съвременната форма на робство.
Основните цели на кампанията са да подобри информираността на младите хора и широката общественост относно явленията „Трафик на хора”, „Трудова експлоатация” и така да се повиши чувствителността към тях; да акцентира върху рисковете при търсене на работа, да ангажира гражданското общество, власти и институции в борбата с трафика на хора за ограничаването му на местно ниво и не на последно място - да стимулира младите хора да бъдат по-информирани и по-предпазливи.
Трафикът на хора е сериозно престъпление срещу личността, човешките права, достойнството и самочувствието, нарушение на общочовешките етични норми и морални ценности. Той е и сред най-доходоносните престъпления, наред с трафика на наркотици и оръжие. Един от най-добрите начини да предпазите себе си от рискови ситуации е да се информирате!

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.