23.04.2015 18:00

Ден на „зеления град“ и бизнес-форум с холандски инвеститори ще се проведат във Велико Търново

Кметът Даниел Панов се срещна с посланика на Холандия Н.Пр. Том Ван Оорсхот

Добри практики в устойчивото екологично градско развитие, озеленяване, технически иновации и ефективна урбанизация бяха сред основните теми на срещата между кмета Даниел Панов и посланик на Кралство Нидерландия у нас Том Ван Оорсхот. „Тъй като сме град, който активно развива културния туризъм последните 13 години, е важно интегрираното и екологично развитие на града“, сподели Панов като допълни, че и в момента Община Велико Търново работи по проекти с дългосрочна визия за интегрирането на крайбрежната зона в градската среда и сподели някои от идеите за изграждането на съвременен градски център в района на Старо военно училище.
Негово превъзходителство Оорсхот подчерта, че Велико Търново притежава потенциал с културното си наследство, което е важен елемент от политиката на посолството за организирането на дни в различни градове в България посветени на темата „зелен град“. „Културното наследство е елемент от визията на дългосрочен план, в който роля играят и архитектурата, иновациите, земеделието в градска среда и сътрудничеството с бизнеса“, каза Оорсхот. Кметът Панов припомни, че последните години Община Велико Търново си партнира активно в посолството на Холандия като подчерта Дните на Холандия, които се проведоха през 2012 година и бизнес–форума, на който холандски компании от региона представяха своите добри практики.
Насърчаването на зелените инвестиции и повече съвместни бизнес–форуми, изтъкна кметът Панов представяйки икономическия профил и потенциал не само на града, но и на региона. Посланик Оорсхот, споделяйки добрите си впечатления за визията на Панов, относно интегрирането на различни елементи от градския облик в синхрон с бизнеса допълни, че Холандия е не само инвеститор в България в секторите машиностроене, дървообработване и компютри, но и има потенциал да сподели високотехнологичния си опит в управление на водите и земеделието. Именно затова вече са стартирали и  дните на „зеления град“ в София и Бургас.
Н.Пр. Том Ван Оорсхот бе на посещение във Велико Търново по повод откриването на  Нидерланския  културен център, който от днес носи името на проф. д-р Багрелия Борисова.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.