19.07.2012 12:13

Барелеф на Васил Левски беше открит в Самоводене

Паметник барелеф на Васил Левски бе открит днес в Самоводене по повод 175-годишнината от рождението на Апостола. Плочата е изработена от гранит и бял врачански камък. Автор на проекта и негов изпълнител е Чавдар Велчев, преподавател във Великотърновския университет.

„Идеята за паметника се роди преди пет години. Тогава бе създаден и инициативен комитет „Васил Левски”, с председател Христо Тенджерков, сподели за Общинската информационна агенция кметът Николай Милаковски. Той разказа, че издигането на мемориала на Дякона не е случайно. „Животът на Левски  е свързан и със Самоводене. Още през 1870 година той и отец Матей Преображенски – Миткалото създават местния революционен комитет.  През 1938 година големия площад в селото е именуван Васил Левски”, разказа още Милаковски.

Самоводчани са събрали за берелефа около 1 600 лева.

В тържествената церемония по откриването на паметника днес се включиха заместник-кметът на община Велико Търново Ганчо Карабаджаков, бригаден генерал Цветан Харизанов, началник на НВУ „Васил Левски", доц. Петко Петков, зам.ректор на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий", жители на селото.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.