20.04.2015 08:44

Пловдивските кукленици гастролират на сцената на театър "Весел"

В съботния афиш на куклен театър "Весел", на 25 април от 11:00 часа, в читалище „Искра” във Велико Търново, гостува Държавен куклен театър – Пловдив. Това е първото представяне на търновска сцена, с което пловдивските театрали подкрепят проекта за съботни спектакли за семейна публика на куклен театър "Весел". „Болен здрав носи“ по българската народна приказка е най-новият спектакъл в репертоара на пловдивската трупа. Режисьор на представлението е Ирослав Петков. Сценографията е дело на Мария Ибришимова. В спектакъла участват най-младите актьори на театъра Наталия Василева и Александър Караманов.
Известната българска народна приказка противопоставя грубата сила на острия ум. Нейните послания намират път и към съвременните читатели и зрители, които могат да направят за себе си важни житейски изводи…
Държавен куклен театър-Пловдив е основан през 1946 година. Театърът е репертоарен, финансиран от Министерство на културата и е активно подпомаган от Община Пловдив. Носител е на орден “Кирил и Методий” – I степен. За почти 70 творчески сезона, са изиграни над 320 заглавия. Годишно се реализират до 5 нови постановки, които се представят пред не по-малко от 30 000 зрители. Театърът е пътувал в над 40 държави, участвал е в много международни фестивали и е носител на над 80 престижни награди. Шест спектакъла от неговия репертоар са в златния фонд на Българска национална телевизия.
Стратегия на театъра е създаването на пълноценни репертоарни заглавия за основна сцена, предназначени за деца и възрастни, и целенасочено търсене на “малка” мобилна театрална форма – адекватна на новите икономически условия и без компромис в художествено-естетически план. Театърът налага високопрофесионални, динамични и актуални спектакли, разграничавайки се от комерсиалния продукт. Отворен е за новаторски идеи, творчески контакти, национални и международни програми за културно сътрудничество, сценични изкуства и театрален мениджмънт. Успешно продуцира външни театрални продукти за деца и възрастни от цялата страна и чужбина.
От 1977 година Държавен куклен театър-Пловдив инициира и организира фестивална форма – “Международен преглед на куклената миниатюра”. От 1990 година фестивалът добива статут на международен със заглавие “Двама са малко – трима са много”.  Целта е да се представят пред специалисти и широк зрителски форум най-добрите постижения на “малката“ форма и да се заяви уникално присъствие в европейската и световната фестивална верига.
Проектът за съботните спектакли за семейна публика на куклен театър "Весел" се реализира с любезната подкрепа на Община Велико Търново.

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.