04.02.2015 15:00

И „Вълкът и седемте козлета“ ще гостуват на куклената сцена на театър "Весел"

В съботния афиш на куклен театър "Весел", на 7 февруари от 11:00 часа в читалище „Искра” във Велико Търново, гостува спектакълът на държавен куклен театър – Търговище „Вълкът и седемте козлета“. Това е едно от редовите заглавия в на театъра, но е сред най-популярните и търсените от неговия репертоар. Драматизацията е на Мая Димитрова и Димитър Димитров от театър ММ – София. Постановката е дело на Димитър Димитров, а сценографията, маските и куклите – на един от водещите сценографи в България Стефка Кювлиева. Оригиналната музика за спектакъла е композирана от Петко Манчев. Ролите изпълняват Цветина Иванова и Русан Стаменов.
Братя Грим са известни с публикуваните от тях сбирки от немски „Детски и семейни приказки“ през 1812 година и много последвали ги издания през годините. Преводите на приказките, разпространявани сега, са силно пречистени и сладникави версии за деца, въпреки че немските народни приказки, събрани от Братя Грим, не са смятани за истории, подходящи за деца. Братя Грим са знаели и сръбски език, част от приказките взели от сръбския фолклор. Вещици, гоблини, тролове и вълци дебнат в тъмните гори край едновремешни села…
Вечната приказка на Братя Грим ще срещне малките зрители с наивните козлета, с тяхната любяща майка и глупавия и много лаком вълк. Какво се случва в края на историята, разказана от търговищките кукленици, ще е изненада за всеки зрител. Спектакъл, на който няма да скучаят нито малките, нито вече порасналите деца.
„Вълкът и седемте козлета“ е поредното представление, с което ДКТ Търговище се включва в проекта на театър "Весел". Широкото жанрово разнообразие и богат диапазон на използваните изразни форми и средства са гаранция за успеха на спектаклите на театъра. Заглавията се интерпретират актуално и модерно, сценографските решения са разнообразни и силно въздействащи.
Проектът за съботните спектакли за семейна публика на куклен театър "Весел" се реализира с любезната подкрепа на Община Велико Търново.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.