16.04.2015 13:00

Изложба “Национален конкурс Алианц България за живопис, скулптура и графика“ ще бъде открита във Велико Търново

На 16 април 2015 година, в изложбен комплекс във Велико Търново ще бъде открито петото издание на изложбата “Национален конкурс Алианц България за живопис, скулптура и графика”. Конкурсът е под патронажа на Министерство на културата. Съгласно регламента в изложбата участват художници от региона на старопрестолния град, Русе, Разград, Габрово и Търговище. Професионално жури с председател Димитър Грозданов и членове: Георги Чапкънов, Буян Филчев и Чавдар Петров, разгледаха над 200 творби на 69 автора.
В раздела живопис наградата на Алианц България получава Валентина Лапчева за творбата „Шифрована мадонна“. С номинации за участие в заключителната изложба - конкурс са отличени: Цветелина Максимова, Мартина Караиванова и Антоанета Абаджиева.
Награда за скулптура се присъжда на Гълъбин Христов за творбата “Икар”. С номинация за скулптура са: Нина Тодорова, Красимир Методиев и Милен Джановски.
Награда за графика се присъжда на Деница Янева с творбата „Метаморфоза I“. С номинация за графика са: Петър Лазаров, Христо Цацинов, Атанас Тотляков.
“Национален конкурс Алианц България за живопис, скулптура и графика” е част от корпоративната стратегия на компанията с ясно очертани обществени и социални ангажименти. Инициативата стартира през 2008 г. със съдействието на СБХ. Конкурсът представлява преглед на съвременното изкуство, като в него няма ограничения по отношение на стилови предпочитания, изразни средства, тематичен и сюжетен избор. Творбите се селекционират от компетентно жури, различно за всяка изложба - изявени художници, изкуствоведи, дейци на културата. Това обстоятелство спомага за безпристрастни и обективни оценки.
Първите четири издания на конкурса получиха изключително висока оценка и широк отзвук от страна на художници, медии и общественост. По мнение на изявени представители на творческите среди, този конкурс, единствен по рода си у нас, дава пространен преглед на българското изобразително изкуство и е едно от най-значимите културни събития в  страната.
Изложбата във Велико Търново ще продължи до 5 май 2015 г. Следващата изложба от “Национален конкурс Алианц България за живопис, скулптура и графика” ще бъде открита на 19.05.2015 г. в Градската галерия в гр. Бургас. Повече подробности за регламента на конкурса можете да намерите на сайта на Алианц България www.allianz.bg и в Бюлетина на Съюза на българските художници.
Пожелаваме успех на всички участници в конкурсните изложби!

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.